Virus korona potvrđen kod još dvije osobe u RS

Virus korona potvrđen je kod još dvije osobe i trenutno je novim virusom zaraženo 10 osoba u Republici Srpskoj, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.
Korona virus kod dvije osobe potvrđen je laboratorijskom analizom uzoraka u Institutu za javno zdravstvo Srpske, a riječ je o jednom djetetu i jednoj osobi mlađe životne dobi iz bliskog kontakta sa juče potvrđenim slučajem muškarca i njegove supruge, a koji su imali bliski kontakt sa osobom kod koje je potvrđen novi virus u Sloveniji.

Oni se osjećaju dobro, nalaze se u kućnoj izolaciji, a ljekari Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Banjaluka pratiće njihovo zdravstveno stanje, navodi se u saopštenju.

Trenutno je novim virusom korona zaraženo 10 osoba u Republici Srpskoj.

Dvije osobe se nalaze na Klinici za infektivne bolesti u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srspke, a osam osoba se nalazi u kućnoj izolaciji.

Svi pacijenti se osjećaju dobro i nijedan nije vitalno ugrožen, ističu iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 488 osoba, koje su doputovale iz područja zahvaćenih virusom korona, a nadzor je završen kod 132 osobe.

Svi putnici koji dolaze iz područja gdje su registrovani slučajevi pojave novog virusa korona moraju da se u roku od 14 dana od dolaska u Republiku Srpsku telefonski jave nadležnom domu zdravlja.

Potrebno je da se putnici koji nemaju svog porodičnog doktora u Republici Srpskoj telefonom jave Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske. Za sve informacije u vezi sa ovim pitanjima otvorena je besplatna telefonska linija 0800 50 555.

Osobe koje se nalaze u bolničkoj ili kućnoj izolaciji psihološku podršku mogu da potraže putem plavog telefona Društva psihologa Republike Srpske 0800 50 305.

U saopštenju se podsjećaju građani koji se nalaze u kućnoj izolaciji da poštuju mjere koje im preporuči nadležni ljekar.

Članovi koji žive u istom domaćinstvu sa osobom u kućnoj izolaciji treba da ostanu u drugoj sobi ili održavaju udaljenost od najmanje metar od osobe u izolaciji.

Potrebno je dobro provjetravati zajedničke prostorije, kuhinju, kupatilo i izbjegavati dijeljenje predmeta iz neposrednog okruženja osobe kao što su četkice za zube, jelo, posuđe, čaše, peškire, krpe ili posteljinu.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske redovno će obavještavati javnost o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, napominje se u saopštenju.

Sve ostale preporuke osobama koje se nalaze u izolaciji dostupne su na veb stranici Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske www.phi.rs.ba /korona virus COVID-19/ građani.

O epideiološkoj situaciji u Republici Srpskoj može se informisati na “Fejsbuk” stranici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.