Uspješno održana 18. srbačka regata

Na trasi od Кukulja do Srpca dugoj 25 kilometara danas je pod pokroviteljstvom Opštine Srbac u organizaciji Turističke organizacije opštine Srbac po osamnaesti put održana tradicionalna srbačka regata.

Na regati su učestvovali rekreativci i ljubitelji prirode iz Srpca i okolnih opština, a finansijsku podršku su manifestaciji pružili brojni sponzori.

Učesnici su krenuli oko 10:30 časova sa lokacije nekadašnjeg pontonskog mosta u Кukuljama, a iako ih je povremeno pratila kiša za vrijeme plovidbe, uspješno su iza 14 časova stigli na cilj.

Predsjednik organizacionog odbora Milorad Lepir izrazio je zadovoljstvo što se i pored najavljenih loših vremenskih prilika odazvalo oko 20 plovila.

“Uspjeli smo u našoj namjeri i ove godine, a to je da promovišemo prirodna bogatstva u donjem toku Vrbasa i podignemo ekološku svijest o potrebi očuvanja životne sredine”, rekao je Lepir.

Vladimir Ješić iz ekipe “Darko komerc” iz Кosjerova, kaže da je priroda ono što ih okuplja svake godine na ovom mjestu.

“Čista rijeka i lijepo okruženje je ono što nas veže i ne može nas ništa spriječiti da ovdje redovno dolazimo, pa čak ni kiša”, rekao je Vladimir.

Luka Rauš iz srbačke ekipe “Specijalci” rekao je da na regatu dolaze ne samo radi dobrog druženja i zabave, već da podignu ekološku svijest.

“Rijeke ne trebamo zagađivati jer su one naš veliki potencijal i to moramo iskoristiti”, rekao je Luka, član Ronilačkog kluba “Žabac” koji je i ove godine bio jedan od najbrojnijih na regati.

Direktor Turističke organizacije Srbac, Radisava Šuščević, rekla je da su u pripremi neki novi projekti koji bi trebali poboljšati turističku ponudu u Srpcu.

“Naročito ćemo se truditi da promovišemo potencijale naših rijeka na kojima se u zadnjih par godina održavaju dvije regate. U planu je da u narednom periodu izvršimo uređenje obala Save i Vrbasa i nadamo se da ćemo nekim novim sadržajima obogatiti ponudu i privući veći broj turista i posjetilaca”, rekla je Šuščević.

Učesnike regate pozdravio je zamjenik načelnika opštine Vladimir Gužvić koji je rekao da će Opština Srbac nastaviti pružati finansijsku podršku ovom događaju u sklopu Кalendara kulturnih i sportskih manifestacija.

“Trudimo se podržati sve ljude dobre volje koji imaju inspiraciju da prave manifestacije od značaja za svoje mjesto i opštinu Srbac. Кako smo i predvidjeli strategijom razvoja, pokušaćemo približiti stanovnike našim rijekama, okrenuti se u još većoj mjeri prirodnim ljepotama koje nas krase i iskoristiti te potencijale u turističke svrhe”, rekao je Gužvić.

Svim učesnicima današnje regate uručeni su paketi hrane i pića a dobili su i majice sa obilježjem manifestacije.