Uručena opštinska priznanja na svečanoj akademiji u Domu kulture

U okviru obilježavanja krsne slave i Dana opštine Srbac sinoć je održana svečana akademija u Domu kulture u Srpcu na kojoj su uručena opštinska priznanja zaslužnim građanima i organizacijama, a dobitnik najznačajnijeg priznanja, Povelje opštine Srbac je kardiohirurški anesteziolog Boško Radomir.

Ovaj znameniti stručnjak, koji je porijeklom iz Bajinaca, završio je Medicinski fakultet u Beogradu. Po okončanju specijalističkih studija radio je jedno vrijeme u bolnici “Dr Dragiša Mišović”, da bi potom proveo skoro 17 godina u prestižnoj klinici u Kuvajtu. Nakon penzonisanja, odazvao se pozivu Univerzitetsko-kliničkog centra u Banjaluci gdje je angažovan na stvaranju uslova za početak rada Klinike za kardiohirurgiju.

Zahvalnicu opštine za doprinos u oblasti obrazovanja, vaspitanja i kulture i 70. godišnjicu uspješnog rada dobila je Narodna biblioteka Srbac, dok je nekadašnji borac prve kategorije i potpukovnik Vojske Republike Srpske, Vićo Kovačević, dobio Zahvalnicu za doprinos u stvaranju Republike Srpske i nesebičnom angažovanju na poboljšanju statusa boračkih kategorija nakon otadžbinskog rata.

Uručena je i Zahvalnica Radivoju Milankoviću za veliki doprinos u oblasti veterinarstva, stočarstva i podizanju nivoa kvaliteta zoohigijenskih mjera, dok je Aleksa Mikić dobio Zahvalnicu za domaćinsko poslovanje u oblasti ugostiteljsko-turističke djelatnosti na području opštine Srbac.

Za postignute rezultate u privredi Zahvalnice su dobili vlasnici firmi “D-Invest” iz Srpca i “Elips” iz Bajinaca, Zoran Dabić i Bogoljub Ješić. Dabić je dobio ovo priznanje i za višegodišnji angažman u sportu i podršci u humanitarnim akcijama, dok je Ješiću odato priznanje za uspješne rezultate u oblasti dizajna.

Među dobitnicima Zahvalnice je i Tamara Nikičević, specijalista epidemiolog u Domu zdravlja u Srpcu koja je nagrađena za veliki doprinos u zaštiti zdravlja stanovništva za vrijeme pandemije virusa Covid-19 na području opštine Srbac, dok je vlasnik firme „Agro-grin“, Živko Đukić, dobio Zahvalnicu za postignute rezultate u oblasti poljoprivrede u porodičnoj firmi i doprinosu ostanka mladih ljudi na selu.

Na akademiji su uručene i dvije nagrade opštine mladima, i to doktoru veterinarske medicine i postdiplomcu Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu, Mitri Dragojević i članici Karate kluba ,,Staparski vitezovi” iz Razboja Aleksandri Gavranović.

Mitra je završila studije veterine u Beogradu sa prosjekom 9,80 i četiri puta je nagrađivana kao student generacije matičnog fakulteta. Bila je stipendista Fonda “Dr Milan Jelić” i Ministarstva prosvjete i kulture a obavljala je praksu i na Klinici za male životinje u Bristolu u Velikoj Britaniji.

Aleksandra je učenica četvrtog razreda osnovne škole iz Srpca i članica srbačkog karate kluba, a prošle godine je osvojila zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u karate održanom u Beogradu, u kategoriji do 18 godina.

Mitra i Aleksandra su dobile i novčane nagrade u iznosu od po 500 KM koje je obezbijedila Opštinska uprava Srbac.

Sinoćnjoj akademiji, zbog mjera prevencije širenja virusa korona, prisustvovao je ograničen broj zvanica, među kojima su bili ministar finansija u Vladi Republike Srpske, Zora Vidović, predsjednik Fiskalnog savjeta Republike Srpske Milenko Krajišnik, protosinđel Teofil i drugi gosti.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević rekao je da okolnosti u kojima se obilježavaju ove svečanosti, zbog pandemije, nisu bile teže u novijoj istoriji, zbog čega je odao zahvalnost medicinskim radnicima i republičkim institucijama koje čine napore da epidemiološku situaciju drže pod kontrolom i omoguće normalan život.

On je govorio o istorijatu naše opštine sa posebnim naglaskom na periode iz oslobodilačkih ratova u kojima su mnogi srbački borci dali svoje živote, te se osvrnuo na razvojni put u zadnje četiri godine uputivši zahvalnost svima onima koji su doprinijeli da u Srbac u ovom periodu bude uloženo oko 16 miliona KM u razne infrastrukturne projekte.

„Svjesni smo da treba još snažnije poraditi i na sprečavanju odlaska mladih u potrazi za boljom egzistencijom. Kao rezultat tih nastojanja, stvorili smo povoljniju klimu za otvaranje novih i proširenje postojećih privrednih kapaciteta, tako da danas imamo 350 radnih mjesta više u odnosu na 2016. godinu. Novim mjerama, poput većih izdvajanja za novorođenu djecu i porodice sa četvoro i više djece, te mlade bračne parove, dodatno smo doprinijeli ostanku mladih“, rekao je načelnik Dragosavljević.

Prigodnu besjedu održao je i protonamjesnik Željko Sarić koji je rekao da je u istoriji crkve bilo raznih pandemija, ali da bogoslužbeni život nikada nije prestajao i dodao da prolazeći kroz sadašnja iskušenja možemo izaći samo jači i izrasti u još bolje ljude.

„U ovom periodu nije prestajala ni građevinska djelatnost, zahvaljujuci predstavnicima vlasti i priložnicima koji su pomagali izvođenje radova na manastiru Osovica, hramovima i drugim vjerskim objektima u Srpcu, Ćukalima, Liliću, Vlaknici, Korovima i Razboju“, rekao je Sarić.

Sinoć je predstavljena i najnovija monografija pod nazivom „Srbac-monografski zapisi“ koju je uradila grupa autora iz Srpca, a nosilac aktivnosti je bila srbačka Prosvjeta o čemu je prisutnima govorio urednik Žarko Šarić. Izrada monografije trajala je dvije godine a na više od 400 stranica sabrana je istorija Srpca kroz vijekove. Zvanična promocija ovog kapitalnog djela planirana je 2. novembra u Domu kulture u Srpcu.

U kulturnom dijelu programa su učestvovali članovi Ansambla narodnih igara „Lijevče“ iz Razboja LJevčanskog a prigodnu duhovnu pjesmu otpjevao je i hor srbačkih sveštenika.

Prije početka akademije, u holu Doma kulture organizovana je izložba radova sa 37. saziva bardačke kolonije o kojoj su govorili predsjednik Skupštine opštine Mirko Stojić i direktor Centra za kulturu i sport Radovan Mitraković.

Obilježavanje krsne slave i Dana opštine počelo je u ponedjeljak 12. oktobra parastosom za poginule borce koji je organizovan na centralnom spomen obilježju u Srpcu. Svečanosti će biti nastavljene danas od 9 časova kada će se održati održana svečana liturgija u hramu Pokrova Presvete Bogorodice a od 12 časova obred lomljenja slavskog kolača u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg.

Na gradskom trgu će danas u 11.30 časova biti otvoren i Sajam ručnih radova i zimnice „Jesen na dlanu“ u organizaciji Udruženja žena Srbac i Turističke organizacije opštine Srbac a od 13 časova predviđena je kreativna radionica Udruženja žena, u zgradi Opštinske uprave, na temu izrade plavog veza zmijanjskog kraja i crtanja.

Sve fotografije možete pogledati na facebook profili Radio Srpca.