UG ,,C.E.Z.A.R.” realizovalo prvi dio projekta razmjene mladih različitih etničkih grupa

Udruženje građana „C.E.Z.A.R.“ iz Srpca organizovalo je proteklog vikenda prvu „homestay“ razmjenu u okviru projekta „Youth Corners of Trust and Peace“. U pitanju je projekat koji doprinosi razvoju trajnih veza saradnje, razumijevanja i prijateljstva među mladima različitog etničkog porijekla iz 3 opštine u Bosni i Hercegovini, kroz organizaciju razmjena i izgradnju „omladinskih kutaka“. Ovaj vikend mladi iz Srpca bili su 3 dana domaćini mladima iz Sarajeva i Travnika, po „homestay“ principu, koji podrazumijeva smještaj u porodicama.

Omladina iz Sarajeva i Travnika je obogaćena iskustvom o kulturi s kojom uglavnom nisu imali priliku da se upoznaju, a živeći sa vršnjacima učili su više o porodicama, religiji, običajima, načinima života. Na samom početku razmjene učesnicima projekta dobrodošlicu je poželio načelnik Opštine Srbac, Mlađan Dragosavljević, koji je izrazio veliko zadovoljstvo saradnjom koja je razvijena između organizacija iz Srpca, Sarajeva i Travnika. Učesnici projekta posjetili su Omladinski park, na kojem su se više upoznali sa prvim parkom koji je izgradila omladina, te su se razvile ideje za realizaciju sličnih omladinskih kutaka i u njihovim gradovima, koje će jednim dijelom biti i podržane kroz realizaciju ovog projekta.

Gosti su imali priliku i da detaljnije upoznaju Opštinu Srbac, pa su organizovani i izleti na manastir Osovicu i Bardaču. Bila je ovo jedinstvena prilika za većinu mladih i Sarajeva i Travnika da se prvi put upoznaju sa pravoslavnom vjerom, a topla dobrodošlica na manastiru Osovica je izazvala sveopšte zadovoljstvo i isključivo pozitivne reakcije. Posjeta Bardači upotpunila je obilazak opštine Srbac, a gosti su bili veoma zadovoljni pažljivo zamišljenim i realizovanim izletima. Osim obilaska Srpca, UG „C.E.Z.A.R.“ organizovao je i kratki turistički obilazak Banja Luke, a trodnevno druženje je završeno uz obećanje da će svi učesnici ponovo da se vrate u Srbac, budući da su za veoma kratko vrijeme stvorene jake prijateljske veze, kako sa mladima iz Srpca koji su bili domaćini, tako i sa njihovim porodicama.

Projekat „Youth Corners of Trust and Peace“ nastavlja se u martu, kada će biti organizovana jednodnevna posjeta Travniku i Vlašiću, dok je poslednja razmjena trodnevno „homestay“ druženje svih učesnika u Sarajevu. Ovo je prvi projekat ovakvog tipa koji se realizovao u Srpcu, a sudeći po pozitivnim reakcijama mladih koji su aktivno učestvovali, sigurno je da će se slične razmjene realizovati i nakon završetka ovog projekta. Mladi iz Srpca, Sarajeva i Travnika poslali su jedinstvenu poruku mira, te su shvatili da, iako imaju različito etničko porijeklo, među njima ne postoje razlike i ne smiju da se dijele nego da se međusobno pomažu, razumiju i druže.

,,Projekat se realizuje zahvaljujući finansijskoj podršci Američke ambasade u BiH, a izuzetnu zahvalnost za realizaciju prve razmjene u Srpcu dugujemo Manastiru Osovica, Opštini Srbac, Konobi Bardača i kafe baru Elit. Zahvalni smo i na izuzetno dobroj saradnji sa partnerima, organizacijama „Centar za mlade“ iz Travnika, te „Vijeće mladih Općine Stari Grad Sarajevo“, izjavila direktorica Udruženja Tanja Šnjegota.