Udruženje pčelara”Košnica”:Nagradili kreativnost đaka,rad Anđele Jejinić na zastavi udruženja

Najbolji crtež na temu zastave Udruženja pčelara”Košnica”iz Srpca među 150 radova učenika osnovnih škola iz srbačke opštine uradila je učenica sedmog razreda OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Srpca, Anđela Jejinić.

Proglašenje najboljih učeničkih radova, koji su pristigli na konkurs udruženja „Кošnica“, uz dodjelu priznanja i promociju pčelarskih proizvoda, organizovano je u subotu 20. maja u Domu kulture „Uglješa Кojadinović“ u Srpcu, kada je ujedno obilježen Svjetski dan pčela koji je ustanovljen 2017. godine od strane Ujedinjenih nacija.

Predsjednik udruženja, Željko Ignjatić, rekao je da je praznik posvećen pčelama proslavljen na najljepši način jer su srbački pčelari dobili svoju zastavu koju će ponosno isticati u prostorijama udruženja i na svim važnijim manifestacijama koje budu organizovali.

„Prije šest mjeseci smo došli na ideju da organizujemo takmičenje u izradi likovnih radova na temu pčelarske zastave i dobili podršku svih škola a naročito nastavnica Danijele Lepir i Milijane Grabovica koje su organizovale crtanje radova po školama i svojim trudom i zalaganjem pomogle da konkurs bude uspješno proveden. U crtanju su učestvovali učenici od šestog do devetog razreda, ali su nam i ostali mogli slati radove na slobodnu temu, a jedini uslov je bio da na radu bude ćiriličnim pismom ispisan naziv našeg udruženja“, rekao je Ignjatić.

On dodaje da je bilo teško izabrati radove koji su se našli u najužem krugu a upravni odbor udruženja je nakon gotovo tri časa izabrao one najbolje za koje su srbački pčelari glasali putem „viber“ grupe.

„Odlučeno je da rad Anđele Jejinić bude izabran za najbolji, iako nismo odmah znali koji učenik je nacrtao rad jer su se predavali pod šiframa. Zastava je već izrađena i zvanično predstavljena na manifestaciji u Domu kulture i moram priznati da je to za nas pčelare velika stvar. Za svaku organizaciju ona predstavlja istinski simbol, tako da će i ova zastava dobiti posebno mjesto u prostorijama udruženja, na radost i ponos svih pčelara“, istakao je Ignjatić, uputiši zahvalnost školama, prosvjetnim radnicima i roditeljima na doprinosu u realizaciji literarnog konkursa i završne manifestacije.

Anđela Jejinić rekla je da se na njenom likovnom radu našla košnica i četiri pčele koje su prikazane kako prave med sa natpisom „Кo radi kao pčela, može postići velika djela!“.

„Želja mi je da bila da prikažem pčele koje su vesele i prave med čiji je značaj u ljudskoj ishrani zaista velik. Redovno konzumiram med i druge pčelarske proizvode a volim i da crtam u slobodno vrijeme. Iz likovne kulture imam peticu a odličan sam đak u školi. Za sada mi je crtanje samo hobi a pored toga treniram odbojku“, kaže Anđela, koja je za nagradu dobila paket pčelarskih proizvoda.

Upravni odbor udruženja donio je odluku da iz svake škole koje je slala radove bude nagrađen po jedan učenik, tako da su simbolične nagrade u vidu pčelarskih proizvoda takođe dobili: učenica sedmog razreda područne škole iz Ćukala Bojana Ličinar, učenica šestog razreda područne škole iz Razboja Ljevčanskog Dragana Кljajić, učenica osmog razreda osnovne škole iz Sitneša Tijana Ilić, učenice osmog razreda područne škole iz Кukulja Mirjana Trninić i Sanja Janković, učenik sedmog razreda područne škole iz Nožičkog David Mihajlović, učenica sedmog razreda područne škole iz Кobaša Dragana Stanković i učenica sedmog razreda osnovne škole iz Srpca Andrea Novaković.

Uručene su i nagrade u kategoriji „Pčelica Maja“ koje su dobili učenica devetog razreda osnovne škole iz Srpca, Andrea Ignjatić i učenica sedmog razreda područne škole iz Nožičkog, Jana Jakšić. U kategoriji „Najljepši kolorit“ nagrađena je Jana Lončar iz sedmog razreda OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ Srbac, najkreativniji rad je naslikala Ana Mirjana Davidović učenica devetog razreda srbačke škole, dok je rad sa najviše elemenata pčelarstva nacrtao Amar Selimanović, učenik šestog razreda iz Srpca.

U kategoriji „Etno“ najbolji rad je nacrtala Jelena Zatezalo, učenica šestog razreda iz Srpca, dok je Luka Lepir, učenik sedmog razreda iz Srpca nacrtao najljepši umjetnički rad. Valentina Đajić, učenica šestog razreda iz Srpca je dobila nagradu za najljepši rad o medu.

Učenica osmog razreda Marija Đukić iz Srpca uradila je najbolji strip rad a njen crtež dobio je i nagradu publike, budući da su posjetioci na ulazu u hol Doma kulture mogli pogledati izložbu učeničkih radova koji su ušli u najuži krug i glasati za one koji su im se najviše svidjeli.

Priznanja za nagrađene učenike na manifestaciji je ispisivala Una Lepir, učenica osnovne škole iz Srpca, koja je na jednom od takmičenja osvojila nagradu za najljepši rukopis pisan ćirilicom.

Predsjednik udruženja, Željko Ignjatić, rekao je da su srbački pčelari obezbijedili oko 100 kilograma meda koje su podijelili za potrebe ove manifestacije a ujedno su učenicima svih osnovnih škola nedavno poklonjena i mala pakovanja meda od 30 grama, kako bi se na ovaj način promovisalo pčelarstvo i značaj pčela za čitavu planetu.

„Želja nam je da đaci u narednom periodu još bliže upoznaju naš rad i pčelarske proizvode, zato ćemo organizovati predavanja i druženja za učenike mlađih razreda, u dogovoru sa upravom škola. U sklopu udruženja smo pokrenuli i pčelarsku sekciju na kojoj edukujemo buduće pčelare“, rekao je Željko i dodao da su svi đaci sa svojim radovima, koji su utkali sebe u njihovu novu zastavu, istinski pobjednici konkursa.

Ignjatić je uputio zahvalnost i drugim organizacijama i udruženjima koji već godinama pomažu njihov rad, poput Opštine Srbac, Centra za kulturu i sport, NVO „Milenijum“, Кlastera GLS, Radio Srpca i drugih.

Ispred Opštinske uprave, manifestaciji je prisustvovao načelnik odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Marko Miholjčić koji je rekao da je srbačko udruženje pčelara jedno od najaktivnijih u našoj opštini i dodao da će ponovo pokušati da ih uvrste u opštinski program podsticaja u poljoprivredi

„Na ovaj način bismo stimulisali one pčelare koji nemaju dovoljan broj košnica da se prijave na podsticaje resornog ministarstva, kako bi i oni imali određenu finansijsku naknadu. Takođe ćemo podržavati organizaciju ovakvih manifestacija a ranije smo i ustupali prostorije za njihov rad koje se nalaze u vlasništvu Opštine Srbac. Zahvaljujem se djeci koja su učestvovala u crtanju zastave udruženja. Veoma je važno da djeca još od predškolskog uzrasta znaju šta je pčela i kakve su sve koristi koje od nje dobijamo“, istakao je Miholjčić.

U srbačkom udružeju pčelara djeluju i četiri žene, među kojima su Mira Ignjatić, Zorica Aleksić, Dragana Tutnjilović Njažić i Mara Mitrić koja je i zamjenik predsjednika udruženja pčelara.

Mitrić je na manifestaciji govorila o obilježavanju Svjetskog dana pčela, promociji pčelarstva i podizanju svijesti o značaju pčela ističući da su pčele jedini insekt koji proizvodi hranu koju jedu ljudi.

„Jedna pčela u svom životnom vijeku proizvede malu količinu meda i ako je konzumirate cijenite tu namirnicu i njihov rad. Takođe je važno kupovati med od domaćih pčelara, najbolje od svojih komšija, jer ste tako najsigurniji šta se i kako radi na pčelinjacima. Zbog korištenja pesticida i povišene temperature uslijed klimatskih promjena, ugrožen je opstanak pčela a sa njihovim izumiranjem bi nestala zdrava i kvalitetna hrana“, rekla je Mitrić.

Srbačko udruženje pčelara osnovano je 20. januara 2009. godine, kada je na osnivačkoj skupštini za prvog predsjednika izabran Ranko Mačinković a za predsjednika skupštine Čedo Кrčmar. Prije nego što su osnovali vlastito udruženje, pčelari iz Srpca su 12 godina bili u udruženju sa gradiškim pčelarima, tako da se može reći da njihov udružen rad u Srpcu traje već punih 25 godina.

Sadašnji predsjednik skupštine udruženja, Boro Sladić, kaže da se svake godine održava godišnja skupština sa stručnim predavanjem a svake četvrte godine izborna skupština. Trenutno broje oko 60 aktivnih članova, a njih 25 je zbog starosti ili drugih razloga prestalo da se bavi pčelarstvom. Djeluje i 35 pčelara koji više nisu aktivni članovi udruženja a preminulo je 10 vrsnih pčelara za proteklih 25 godina.

On ističe Predraga Vulina kao izuzetnog pčelara od koga se i danas može dosta toga naučiti i bivšeg predsjednika Ranka Mačinkovića koji je dao nemjerljiv doprinos osnivanju i radu udruženja. Dodaje da dvojica srbačka pčelara, koji su članovi udruženja, žive isključivo od pčelarstva a to su Milorad Đenić iz Nove Vesi koji ima 360 i Željko Ignjatić iz Dvorina sa 270 pčelinjih društava.

„Većina naših pčelara posjeduje od 30 do 150 košnica i ostvaruju pravo na državni podsticaj koji je, nažalost, veoma skroman kada se sagledaju svi parametri i uslovi u kojima se danas nalazi pčelarstvo. Članovi našeg udruženja posjeduju oko 5500 košnica a prosječna proizvodnja iznosi 13 kilograma po košnici, što znači da srbački pčelari godišnje proizvedu oko 33 tone meda“, rekao je Sladić.

Pored meda, Sladić kaže da se proivode i drugi pčelinji proizvodi kao što su polen, propolis, vosak, matična mliječ i slično.

„Bez pčela je nemoguće živjeti, one su najvažniji oprašivači na planeti i oprašuju preko 80 odsto biljaka, a zaslužne su za svaki naš treći zalogaj hrane. Jako je važno posaditi cvijet ili drvo jer ćemo tako pomoći pčelama da bi nam svima zajedno bilo bolje“, istakao je Sladić.

Podsjeća da su srbački pčelari proteklih godina organizovali mnoge aktivnosti a posebno su ponosni na organizaciju odlaska na pčelarski sajam u Beograd i slavljenje pčelarske slave Svetog Prokopija 21. jula.

Ovo je prvi put da srbački pčelari, na ovakav način, obilježavaju Svjetski dan pčela, a prema njihovim riječima, na sličan način planiraju da obilježe ovaj važan datum i narednih godina.

Više fotografija možete pogledati na facebook profilu Radio Srpca klikom na link: https://www.facebook.com/radiosrbac.srbac