Udruženje “Košnica” Srbac za 10 godina rada ostvarilo dobre rezultate

Na godišnjoj skupštini Udruženja pčelara opštine Srbac prisustvovalo je 25 članova, medju kojima i Željko Ignjatić koji ima preko 200 pčelinjih društava.Zajednička ocjena sa ovog skupa je da je osnivanje udruženja “Košnica” prije 10 godina bio mudar  potez jer se pokazalo da se zajedničkim snagama lakše dolazi do podsticajnih sredstava I opreme kod  medjunarodnih fondova.

Кada su prije 10 godina srbački pčelari odlučili da osnuju Udruženje pčelara“Кošnica“ Srbac ,po ocjeni mniogih od njih, bio je to mudar potez, jer se pokazalo da su zajednički jači i da mnogo lakše dolaze do podsticajnih sredstava i opreme za pčelarenje.

To je potvrdjeno  i na jučerašnjoj godišnjoj skupštini Udruženja, kojoj je prisustvovalo 25 pčelara,među kojima i najveći uzgajivač Željko Ignjatić koji na dvije lokacije ima 200 pčelinjih društava.

„Samo tokom prošle godine od resornog ministarstva u Vladi RS dobili smo 6.930,a od Opštine Srbac 500 maraka,na račun Udruženja koje smo kasnije distribuirali pčelarima prema kriterijima među kojima je najvažniji broj košnica.Od  međunarodne fondacije IFAD dobili smo zajedničku opremu za izradu satnih osnova,topionik za vosak,sterilizator i presu ukupne vrijednosti 3.900 maraka“, rekao je predsjednik Udruženja Ranko Mačinković i dodao da će biti sačinjen plan kako ovu opremu koristiti ,da li na jednom mjestu ili da  se ona prenosi  od pčelara do pčelara.

Predsjednik Mačinković je izložio programske ciljeve za 2020. godinu sa naglaskom da se pojača saradnja sa Veterinarskim zavodom i opštinskom inspekcijom za veterinarstvo i poljoprivredu kako bi se predupredile zarazne bolesti i uz to pojača kontrola pčelinjih društava koja pčelari  iz drugih opština tokom ljeta dovoze na područje srbačke opštine.

Takođe je zaključeno da se organizuje obuka za mlade pčelare ,te da se  obavezno uzme učešće na raznim pčelarskim manifestacijama  na kojima bi trebalo promovisati kvalitetan med srbačkih pčelara.

Кao gost na godišnjoj Skupštini ,učestvovao je dr Goran Mirjanić iz Gradiške koji je održao predavanje o aktuelnim problemima i inovacijama u oblasti pčelarstva u RS i šire.