Učenici 1.razreda u posjeti Radio Srpcu

Danas su Radio Srbac posjetili učenici prvog jedan razreda Osnove škole”Jovan Jovanović Zmaj” iz Srpca sa učiteljicom Majom Bosančić. Prvačiće je srdačno dočekala radijska ekipa: Ljiljana Koščica, Dejan Ugren, Milanka Mihić i Darko Cvijanović.

Cilj posjete je bio da djeca na pravom mjestu dobiju sve informacije o tome kako se stvara i emituje radijski program i upoznaju novinare, tehničare i njihov radijski prostor, kaže učiteljica Maja Bosančić.

“Cilj je bio da izučavamo zanimanja u okviru nastavnih sadržaja i došli smo da vidimo šta to obuhvata zanimanje novinar. Došlo je 25 učenika, djeca su oduševljena, zadovoljna posjetom, a ima onih koji su zainteresovani da u budućnosti budu novinari”, rekla je učiteljica Bosančić.

O radu Radio Srpca i poslu novinara učenicima je govorila direktor i glavni i odgovorni urednik Ljiljana Koščica.Ona je govorila o pojedinim emisijama koje se emituju u sklopu radijskog programa među kojima je i emisija”Omladinski radio”.

“ Prošetali smo kroz studio i režiju, govorili o radiju kao mediju s programske strane, ali i tehnici koja je posebna da bi se muzika, informacije i glas voditelja prenio u eter. Objasnili smo im koliko je to složen i naporan posao koji zahtjeva posvećenost i trud, prije svega veliku ljubav”, rekla je Koščica i pozvala ih da ponovo dođu.

Učenici filip Berić i Mihajlo Pejaković su recitovali i pjevali u mikrofon.

“Naučili smo danas puno novih stvari. Učili smo o tome kako zapravo jedan radio radi, što sve treba napraviti da bi se pustila određena pjesma,ko sve radi iza mikrofona,probali smo staviti slušalice i sve to mi je bilo jako zanimljivo“, rekao je Filip.

Prilog o posjeti prvačića radiju biće emitovan danas od 15.30 u emisiji Dnevne novosti Radio Srpca.