U zasadu jabuka Milana Košcice ,u selu Kukulje kod Srpca, u punom jeku berba jabuka

U srbačkoj opštini ,u selima Lijevče polja,glavno zanimanje poljoprivrednika je proizvodnja povrća na otvorenom i u plastenicima, i proizvodnja žitarica.Samo dva agronoma podigli su voćnjake i to Dragoljub Kasagić iz Bajinaca koji ima zasad krušaka i jabuka i Milan Koščica koji u Kukuljama ima zasad 3 300 sadnica jabuke na površini od 8 dunuma.
Dolazak na očevinu u srbačko selo Кukulje je prazan hod ako se nešto konkretno ne radi, ne stvara i od toga ne vidi neka korist . Tako je razmišljao magistar agronomije Milan Кoščica i u dogovoru sa suprugom Vladimirom i djecom Aleksom i Minjom odlučio se da prije 10 godina podigne savremeni zasad jabuka, a njegov brat Radenko pored njega zasad šljiva.
„Parcelu sam savremeno obradio i pripremio za sadnju jabuka, sorte zlatni i crveni delišes, odabrao sadnice provjerenog kvaliteta, uspostavio sistem navodnjavanja kap po kap i podigao zaštitnu mrežu za odbranu od grada. Nabavio sam potrebne mašine i alat za rezidbu i sve što treba za rad u voćnjaku i redovno vršio zaštitu od biljnih bolesti i štetočina“, kaže Milan i dodaje da se nije pokajao, jer jabuke uz primjenu svih agrotehničkih mjera rađaju svake godine i tako poporavljaju porodični budžet.
Кako je tržište nestabilno i bez garantovane cijene otkupa , svake godine mora se tražiti neka firma ili nakupac, koji će otkupiti kompletnu proizvodnju. Uz pomoć šire rodbine i ponekog sezonskog radnika, jabuke se beru i pakuju u velike boksove, a one koje su pale na zemlju spremaju se u kacu za proizvodnju prvoklasne rakije jabukovače .
„Jedan od bitnih faktora što jabuke rađaju svake godine je stručan rad i kvalitetno oprašivanje za što sam formirao manji pčelinjak sa desetak košnica i tako dobijam dvostruku korist – med i oprašivanje “,kaže Milan i dodaje da se osjeća srećnim kada dođe u svoj voćnjak kada ozeleni, procvjeta ili kada rodi i nada se da će i njegova djeca nastaviti očevim stopama.
Sa bratom Radenkom, Milan je sanirao staru roditeljsku kuću i okolinu, gdje se nekoliko puta godišnje okuplja šira rodbina, zbližavaju se djeca, spremaju specijaliteti iz Lijevče polja i uživa u zdravoj prirodnoj sredini.