U Srpcu obilježen Dan bijelog štapa

Međunarodni dan slijepih i Dan bijelog štapa, 15.oktobar, obilježavaju se u svijetu s ciljem podizanja svijesti građana o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, ali i obavezama zajednice prema njima. Nezadovoljavajući položaj slijepih osoba proizlazi iz otežanih mogućnosti zapošljavanja, prisutnosti diskriminacije i stigmatizacije, nedostatku ili nemogućnosti nabavke asistivnih pomagala.

Dan bijelog štapa obilježila je danas Opštinska organizacija slijepih i slabovidih lica Srbac. U sali Skupštine opštine opštine Srbac danas su se okupili članovi Organizacije i gosti, među kojima su bili direktor Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske Želimir Radinović, slijepa pjesnikinja iz Banja Luke Borka Tadić, kao i gosti sa područja naše opštine. Na druženju povodom Međunarodnog dana bijelog štapa, uručena su priznanja i zahvalnice građanima koji pružaju posebnu podršku slijepim i slabovidim licima na području naše opštine.

Vojin Kusić, privrednik iz Srpca, dobio je povelju počasnog člana. Kusić već duži period pruža finansijaku pomoć Organizaciji slijepih i slabovidih lica Srbac.

Kao najstarijem članu Organizacije, priznaje je dodijeljeno Jovanki Mitraković(90) iz Srpca.

Zahvalnice za nesebičnu podršku su uručene oftalmologu doktorici Dobrili Mikić i stručnom saradniku za kulturu u Centru za kulturu i sport Srbac Stevanu Umljenoviću.

Na obilježavanju 15.oktobra-Dana bijelog štapa, u Srpcu istaknuta je potreba za poboljšanjem uslova života lica sa ovom vrstom invaliditeta.

,,Danas smo se okupili da obilježimo ovaj značajan datum za sabovida i slijepa lica i da posvetimo pažnju osobama koje su uz nas, ne samo danas, već tokom cijele godine. Pored naših sugrađana kojima smo uručili zahvalnice, zadovoljstvo nam je što su danas sa nama direktor Specijane biblioteke Želimir Radinović i naša prijateljica Borka Tadić. Nadamo se da će položaj ove kategorije stanovništva s vremenom biti bolji,a u tom pravcu treba da djeluju Opštinska uprava, organizacije i društvo u cjelini”, izjavila je sekretar Opštinske organizacije Sanela Žujić.

Predsjednik Organizacije Božidar Drinić je pozdravio prisutne, zahvalio im na odzivu i podršci, te naglasio da im razumijevanje i obzirnost sugrađana mnogo znači.

,, Ljudima kao što smo mi mnogo znači kada nas drugi razumiju i izađu nam u susret samoinicijativno. Zato smo danas izrazili poštovanje prema onima koji su to zaslužili svojim postupcima. Beskrajno smo im zahvalni i drago nam je što na njih možemo računati i dalje”, rekao je Drinić.

 Privrednik Kusić i doktorica Mikić su bili ganuti zahvalnicama. Kažu da to nisu očekivali i da su prijatno iznenađeni, a kada je u pitanju dalja podrška, oboje su istakli da će se potruditi da čine i više nego što su za Organizaciju činili do sada.

,, Zaista sam ganut ovim gestom i ne mogu da sakrijem emocije. Od srca sam vam pružio skromnu pomoć, ali sam iznenađen da vam to toliko znači, zaista nisam očekivao nikakvo priznanje, niti bilo šta slično i moram priznati da mi je ovo priznanje najdraže od svih koja sam dobio. Porodičnu firmu su preuzela moja djeca i oni Imaju volju i želju da vam nastave pomagati, a to bi trebali da učine I drugi koji su u mogućnosti. Treba da vam pomognemo da postignete da vaš bijeli štap ne bude prosječki,kako ga mnogi doživljavaju, već dodstojanstven, da živite život kao svi drugi građani”, izjavio je Kusić.

Oftalmolog dr Dobrila Mikić je ,takođe, emotivno doživjela zahvalnicu koja joj je uručena.

,,I ja sam iznenađena I nisam očekivala ovakvo nešto. Kao ljekar i kao čovjek trudim se da vam pomognem koliko je u mojoj moći.  Hendikep koji vi imate je nešto sa čim se svakodnevno susrećem i nešto što me navelo da postanem specijalista oftalmologije. Uskoro otvaram svoju ordinaciju, tako da ću biti u prilici da vam još više pomognem kada je u pitanju moja struka, a zalagaću se da Organizacija slijepih i slabovidih lica Srbac što prije dobije svoj proctor za rad”, izjavila je doktorica Mikić.

Nakon uručenja priznanja, skupu se obratila pjesnikinja Borka Tadić, koja je govorila svoje stihove, a zatim je uslijedilo druženje na kome je na harmonici zasvirao Dejan Ristić.