U Srpcu nema novooboljelih od virusa korona

Iako je u Republici Srpskoj broj oboljelih od korona virusa u stalnom porastu, na području srbačke opštine nema novih zaraženih.

Nešto više od 250 lica i dalje se nalazi u kućnoj izolaciji a njihovo stanje se svakodnevno kontroliše od strane opštinske inspekcije, komunalne policije i predstavnika Policijske stanice Srbac.

Iako najveći broj ljudi poštuje izrečene mjere, tokom jučerašnjeg dana dva lica iz naše opštine su prekršila naredbu o kućnoj izolaciji, a u pitanju su Nemanja Šaula i Milan Ožegović. NJih dvojica su upućena u karantin koji je smješten u trening centru u Bardači, gdje se nalaze pod policijskim nadzorom.

Spisak osoba iz Srpca i drugih opština koji su prekšile mjere kućne izolacije objavljen je danas na internet stranici koronavirususrpskoj gdje se svakodnevno ažurira ovaj spisak.

“Ovom prilikom još jednom pozivam građane da pokažu odgovornost i ponašaju se u skladu sa naredbama republičkog i opštinskog štaba za vanredne situacije. Možemo pobijediti ovaj virus i smanjiti broj zaraženih samo ako se budemo ponašali kao savjesni građani i sliedili upute nadležnih institucija”, rekao je načelnik opštine Mlađan Dragosavljević.

U tom pogledu, on je još jednom apelovao licima sa navršenih 65 i više godina života da ne napuštaju svoje domove jer će time ugroziti svoje zdravlje.

“Na snazi je naredba kojom se penzionerima zabranjuje kretanje, što se mora poštovati. Uz pomoć naših volontera i telefonskih servisa trudimo se da penzionerima obezbijedimo sve što im je potrebno, naročito kada je u pitanju snabdijevanje lijekovima i namirnicama, tako da nema potrebe da izlaze van svojih kuća i stanova”, rekao je načelnik Dragosavljević.

On dodaje da će biti produžena naredba o radnom vremenu, koja je trenutno na snazi i koja važi do 30. marta, a u skladu s tim čekaju se zaključci i preporuke Republičkog štaba.

“Najavljeno je da će od sutra biti uvedeno vanredno stanje u Republici Srpskoj i samim tim će biti donesene nove mjere i u našoj lokalnoj zajednici, naročito kada je u pogledu produženje zabrane i ograničavanja rada, trgovinskih, ugostiteljskih i drugih objekata, o čemu ćemo javnost blagovremeno informisati”, rekao je načelnik Dragosavljević.

Ovom prilikom, još jednom se upućuje apel svim poslovnim subjektima da poštuju mjere preventive kako ne bi ugrozili zdravlje građana.

“Bilo je prethodnih dana problema u nekim trgovinskim objektima koji nisu ispoštovali higijenske propise, ograničen broj ulazaka kupaca i propisano rastojanje, ali su otklonili uočene nedostatke. Takođe planiramo da predstojećeg vikenda organizujemo novu akciju dezinfekcije ulica, javnih objekata i površina u gradu i mjesnim centrima, a u toku iduće sedmice ćemo ponovo dezinfikovati zajedničke prostore stambenih zgrada kao i prostorije Opštinske uprave i drugih javnih preduzeća i ustanova”, rekao je načelnik Dragosavljević.

On se zahvalio brojnim donatorima koji su proteklih dana donirali zaštitna sredstva, naročito kada je riječ o zaštitnim maskama za radnike javnih i privatnih preduzeća koji i u vremenu vanredne situacije svakodnevno obavljaju svoje radne dužnosti.

“Jedan broj maski dobili su i radnici Opštinske uprave koji redovno dolaze na posao uz skraćen režim rada sa strankama, pa ovom prilikom još jednom pozivam građane da svoje potrebe zadovolje u vremenu od 7 do 12 časova, a ukoliko se ukaže potreba, produžićemo ovaj period. Sve to činimo kako bismo smanjili broj kontakata i sveli mogućnost infekcije na najmanju mjeru”, rekao je načelnik Dragosavljević.

U skladu sa vanrednom situacijom, prije nekoliko dana je donesena i odluka o privremenom obustavljanju rada dječijeg vrtića zbog prestanka dolaska djece u ovu vaspitno-obrazovnu ustanovu, a preporuka Štaba za vanredne situacije koja je upućena rukovodstvu vrtića je da se roditeljima naplati samo polovina iznosa za boravak djece u mjesecu martu, a da se od aprila prestane sa plaćanjem smještaja sve dotle dok bude trajale vanredne okolnosti.