U Srpcu još 5 novooboljelih lica od virusa korona

Prema poslednjem izvještaju Instituta za javno zdravstvo RS u opštini Srbac u protekla 24 sata zabilježen je jedan novi slučaj zaraze virusom korona kod koga je prisustvo virusa potvrdjeno PCR metodom.
Kako smo informisani u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma Zdravlja u Srpcu,radi se o ženskoj osobi starije životne dobi koja se nalazi na bolničkom liječenju u UKC RS Banjaluka.
U istom periodu virus korona je brzim antigenskim testom potvrdjen kod još 4 osobe ,a radi se o tri ženske osobe od kojih je po jedna mladje, srednje i starije životne dobi ,te jedan muškarac srednje životne dobi .
Ove osobe imaju blaze simptome bolesti i nalaze se u kućnoj izolaciji.
Iz Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Srbac su za Radio-Srbac izjavili da su juče vakcinisane 62 osobe vakcinom Astra Zeneka,a process imunizacije se nastavlja sutra od 13 časova kada je u planu da istu vakcinu primi oko 60 osoba.
Zaključno sa današnjim danom, na području opštine Srbac u izolaciji se nalazi 107 osoba , od čega je 29 aktivno pozitivno na virus korona.
Od početka pandemije u opštini Srbac je zaraženo 897 osoba, od kojih se oporavilo 834 a preminula su 34 lica.
Od početka pandemije izdato je 2.966 rješenja za izolaciju,a iz izolacije je izašlo 2.825 osoba.

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, izvršeno je testiranje 1.266 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 474 osoba.
Radi se o 234 muške i 240 ženskih osoba, od kojih je 32 mlađe, 282 srednje i 160 osoba starije životne dobi.
Prema mjestu prebivališta, 175 osoba je iz Baljaluke, 74 iz Bijeljine, 37 iz Trebinja, 24 iz Doboja, 14 iz Foče, 13 iz Prijedora, 12 iz Zvornika, 11 iz Kneževa, 10 iz Bileće, po devet iz Prnjavora i Šipova, osam iz Laktaša, po sedam iz Mrkonjić Grada i Han Pijeska, po šest iz Bratunca i Ugljevika, pet iz Pala, po četiri iz Kozarske Dubice, Čajniča, Čelinca, i Šekovića, po tri iz Novog Grada i Sokoca, po dvije iz Vlasenice, Gradiške, Krupe na Uni, Nevesinja, Stanara i Teslića i po jedna iz Broda, Višegrada, Dervente, Istočnog Novog Sarajeva, Kalinovika, Lopara, Ljubinja, Novog Goražda, Pelagićeva, Ribnika, Rudog, Srpca i Šamca.
U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljeno je 30 smrtnih slučajeva kod kojeg je potvrđeno prisustvo virusa korona. Radi se o osobama srednje i starije životne dobi od kojih je deset osoba iz Banjaluke, četiri iz Gradiške, dvije iz Teslića, Bijeljine, Han Pijeska i Višegrada i po jedna iz Bratunca, Doboja, Istočne Ilidže, Istočnog Novog Sarajeva, Laktaša, Mrkonjić Grada, Novog Grada i Zvornika.
Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 56.261 slučajeva virusa korona, a preminula je ukupno 2.862* osoba kod kojih je potvrđen test na virus korona.