U Srpcu formirano Udruženje žena

U sali za sastanke Opštinske uprave u srijedu je  održan inicijalni sastanak za formiranje Udruženja žena Srbac, na kojem se okupilo oko 35 žena koje su pokazale interes da budu dio ovog udruženja i tako predstave svoje odjevne i ukrasne predmete, etno-suvenire, tradicionalnu hranu i piće i upotrebne predmete za domaćinstvo koje izrađuju u kućnoj radinosti, a sa ciljem da ose čuva tradicija i običaji naroda srbačkog kraja i promoviše naša opština kao turistička destinacija.

Na osnivačkoj skupštini, koja je održana polovinom januara, za predsjednika udruženja izabrana je Vesna Smiljanić iz Kaoca. Predsjednik skupštine udruženja je Brana Lončar, a u Upravni odbor su ušle Vidosava Suvajac, Gordana Ivković, Svjetlana Šaponja i Svjetlana Maletić.

Predsjednica Udruženja Vesna Smiljanić kaže da očekuje da im se pridruže sve žene koje pletu, heklaju, vezu, prave kolače i druge poslastice, uzgajaju ljekovito bilje, izrađuju unikatne predmete i slično.

“Osnovna namjera je da predstavimo turistički proizvod po kojem ćemo biti prepoznatljivi i da osnažimo položaj žena u društvu. Namjera nam je da organizujemo i razne humanitarne inicijative i prodajne izložbe i podržimo još veće razvijanje malih kućnih, porodičnih radionica”, rekla je Smiljanić i dodala da će se plaćati članarina koja će biti simbolična.

Članica Upravnog odbora udruženja Gordana Ivković, kaže da će u udruženje moći ući i žene koje se ne bave izradom ručnih radova ili drugim zanatima.

“Jedan od ciljeva je druženje zbog čega će biti dobro došla svaka žena koja želi da se upozna sa našim radom. Postigli smo dogovor sa Turističkom organizacijom Srbac sa kojom ćemo putovati na turističke sajmove i seminare a redovno ćemo izlagati naše proizvode na mini sajmovima u Srpcu. Neke od naših članica su već godinama redovne učesnice ovih sajmova”, rekla je Ivković i dodala da će u bliskoj budućnosti raditi na osmišljavanju novih turističkih događaja.

Podršku u radu buduće udruženje dobilo je  i od načelnika opštine Mlađana Dragosavljevića koji je odobrio da se iz budžeta izdvoje sredstva za registraciju udruženja i korištenje sale za sastanke jednom mjesečno.