U srbačkom Izvoru obilježen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Povodom 3.decembra – Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, u Udruženju roditelja i djece sa posebnim potrebama ,,Izvor“ Srbac, juče je organizovana svečanost na kojoj su članovi Dječijeg studija glume ,,Roda“ izveli predstavu ,,Početak,eto šta je na kraju“, a svečanost je upotpunio član Izvora Dejan Ristić,koji je svirao na harmonici. Pored djece i roditelja,programu su prisustvovali predstavnici Udruženja iz Banja Luke, dugogodišnji donator Izvora i vlasnik firme ,,Tat-Com“ Dragan Tatomir, direktorica Dječijeg vrtića ,,Naša radost“ Srbac Dijana Milanković i drugi gosti
Predsjednica Udruženja Mira Tatić kaže da je ovo za njih poseban dan, jer se na ovaj datum daje posebna pažnja osobama sa invaliditetom, te zahvaljuje svima koji srbačkom Izvoru daju podršku, posebno Opštini Srbac.
,,Mi i ove godine obilježavamo Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, sa ciljem da na ovaj datum ukažemo da je poštovanje prava svakog djeteta podjednako važno. Naša djeca tokom cijele godine imaju našu ljubav i pažnju,a danas smo se okupili da našoj svečanosti, uz prigodan ručak, zahvalimo i ljudima koji imaju razumijevanja za naše potrebe“, kaže predsjednica Tatić.
Glumica Dječijeg studija glume ,,Roda“ Nevenka Rodić kaže da nije po prvi put u Srpcu i da, sa svojim glumcima, uvijek rado dolazi u Izvor.
,,Naš studio redovno učestvuje u obilježavanju međunarodnih datuma koji se odnose na prava i zaštitu djece, tako da smo i danas došli da članovima Izvora uljepšamo ovaj dan, poklonivši im predstavu. Naša saradnja sa srbačkim Udruženjem traje osam godina i nadam se da će biti nastavljena“, izjavila je glumica Rodić.
Dugogodišnji rad sa djecom sa invaliditetom je i iza Centra ,,Zaštiti me“ Banja Luka, u okviru kojeg radi JU Škola za djecu sa posebnim potrebama. Socijalni radnik Ljubica Budimir zahvaljuje na pozivu i dodaje da zaposleni i djeca iz Centra uvijek rado učestvuju u ovakvim aktivnostima.
Ljekar Sanja Dragojević iz Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju ,,Miroslav Zotović“ Banja Luka kaže da su fizikalne terapije izuzetno važne za djecu sa poteškoćama u razvoju, jer za njih savladavanje svakodnevnih pokreta zdravog čovjeka, često predstavlja veliki uspjeh. Ona je ovim putem pohvalila prostorije i opremu za rad, kao i predsjednicu Udruženja Miru Tatić, za koju kaže da bez njene upornosti i truda Izvor ne bi bio ono što jeste.
U narednom periodu, članovi Izvora će obilježiti nadolazeće praznike. Tako će 16.decembra biti organizovana dodjela paketića povodom Svetog Nikole, a 30.decembra biće organizovan dolazak Djeda Mraza i podjela novogodišnjih paketića.
Udruženja roditelja i djece sa posebnim potrebama ,,Izvor“ Srbac broji 52 člana sa kojima rade stručna lica kao što su logopedi, defektolozi i fizioterapeuti.
Budžetom Opštine Srbac za rad Udruženja u 2019. godini planirano je 35.000 maraka.