U Razboj se s prvim danima proljeća vratile rode

Prije petnaestak dana, u naselju Razboj Lijevče, na svoje staro gnijezdo vratile su se rode.

Mještanin Milovan Braco Račić u čijoj su blizini kuće ove plemenite ptice i ove godine započele život u gnijezdu odavno napravljenom na stubu javne rasvjete kaže da je prvo stigla jedna roda, a nakon 5-6 dana i druga.

“Zbog oluje koja je prošle zime odnijela pola gnijezda ali i njihove sigurnosti radnici “Elektridistreibucije” Srbac su prije tri dana popravili gnijezdo.Napravili su poseban podest i podigli na njega gnijezdo više od elektro mreže na stubu javne rasvjete i rode su se odmah nakon sat vremena vratile ponovo”, kaže Milovan Račić i dodaje da se već desetak godina rode vraćaju u ovaj kraj,gnijezde se, polažu jaja, odgajaju mlade i odlaze na jesen.

“Svake godine se radujemo njihovom dolasku.Prošle godine su u naš kraj stigle sredinom marta,odgojilie su troje mladih i vratile se u septembru u toplije krajeve”, priča Račić koji se inače aktivno bavi uzgojem ptica i član je Udruženja ptičara .

“Rode su selice i vjerne svojim gnijezdima a u proljeće mužjak prvi dolazi obnoviti ili mladi saviti novo gnijezdo pa klepetanjem kljuna javljaju i prihvaćaju ženku da im se tamo pridruži. Tokom sezone parovi su monogamni i imaju jedno leglo godišnje, a ženka u prosjeku snese od 3 do 5 jaja”, kaže Račić.

Nadamo se da su nakon dalekog puta u Razboju pronašle svoj mir.