U Poveliču održana 3. Traktorijada ratara iz pet država

Prohladan osmomartovski dan posvećen ženama nije spriječio  oko 180  traktorista i preko  hiljadu muškaraca  regije Banja Luka  da dođu u srbačko selo Povelič na  3. Traktorijadu koja je  održana  na pisti za poljoprivrednu avijaciju u ovom kraju. Oko piste  bili su štandovi na kojima su se mogle kupiti traktorske gune,priključci  i rezervni dijelovi, zatim osvježavajuća pića i pivo, a posebna atrakcija bilo je pečenje bika na ražnju uz besplatno konzumiranje.

U navijačkoj atmosferi mnogi posjetioci zauzeli su mjesta u traktorskim prikolicama, pa čak i na kabinama odakle su sijevali blicevi, jer je ovo bila prilika da se pokaže uspjeh po povraku kući.

„U takmičarskom dijelu na ovoj manifestaciji  prvo mjesto u navlačenju traktora na pisti  osvojio je Miloš Mitrić iz opštine Srbac, u takmičenju preciznog  parkiranja  prikolice  Slavko Vasiljević iz grada Gradiška ,a  u  brzini prevrtanja traktorske gume Mirko Malbašić, takođe, iz srbačke opštine“, kaže  jedan od  inicijatora Traktorijade  Aleksandar NJežić i  dodaje  da su nagrade obezbijedile srbačke firme  Pekara „Sunce“, „Mane komerc“,“Drvoprogres“,“Ćejić petrol“ „Ensa BH“ i Opština Srbac.

„Glavni cilj ove manifestacije  je masovno okupljanje  i jednodnevno   druženje ratara Srpca i šire u čemu se u  potpunosti uspjelo“,kaže predsjednik Organizacionog odbora Goran Malbašić  i dodaje da je ovo bila i neka vrsta smotre traktora  koja je pokazala da je straost mašina preko 15 godina i da se mora tražiti rješenje  za ratare RS kako bi se  nabavili traktori sa klima uređajima, savremenom opremom  i manjom potrošnjom.

Pored traktorista iz regije Banja Luka u Povelič su stigli i traktoristi iz Slovenije,Hrvatske,Srbije ,Federacija BiH pa čak i iz Poljske u uzvratnu posjetu.

„Po prvi put, ova manifestacija uvrštena je u Kalendar  kulturno,sportskih i turističkih manifestacija koja će  se sufinansirati jednim dijelom iz budžeta opštine Srbac“, rekao  je načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljevićkoji je sa saradnicima pratio  ovaj događaj koji je privukao široku pažnju  javnosti.

Skoro svi učesnici bili su jednoglasni na rastanku, da se i ubuduće ova manifestacija organizuje prve martovske  nedjelje.