U Kukuljama održana druga srbačka ”Kobasicijada”

Druga ,,Kobasicijada “ u Kukuljama okupila je stotine ljubitelja domaće hrane i mesnih proizvoda iz cijele banjalučke regije, ali i šire.

Riječ je o kulinarskoj manifestaciji koju su organizovali mještanin Branislav Kokan, u saradnji sa suorganizatorima – Savjetom mjesne zajednice Kukulje, na čelu sa Radojicom Vidovićem i opštinom Srbac.

Brojni izlagači koji su pristigli ne samo iz RS, već i iz Srbije, Hrvatske i FBiH, predstavili su domaće suhe, suhe i pečene kobasice, a najbolji među njima dobili su nagrade i zahvalnice.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Kukulje i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radojica Vidović izrazio je uvjerenje da će ova manifestacija postati tradicija i da će i ubuduće imati međunarodni karakter.

,,Mislim da smo ispunili očekivanja, jer imamo veliki broj izlagača, ali i posjetilaca. Cilj nam je da damo značaj ovoj vrsti proizvoda . Sve više je domaćih proizvođača koji prave kvalitetne kobasice, te je ovo prilika da se razmjene mišljenja, da se degustiraju različiti proizvodi i naravno na kraju izaberemo najbolju kobasicu”, rekao je Radojica Vidović.

Posebnu pažnju privukli su šidska kobasica i kulen. Stevan Farkaš, predsjednik Udruženja ,,Šidska kobasicijada” pohvalio je kvalitet domaćih proizvoda i dodao:

,,Mi dolazimo iz jednog podneblja gdje se proizvodi najbolji kulen na svijetu. A kada je o sremskoj kobasici riječ, to je spoj kvalitetnog mesa, ruže vjetrova i ljubavi prema kobasicama. Mi već 27 godina organizujemo kobasicijadu, ali jako je dobro doći vidjeti kako se u drugim krajevima organizuju slične manifestacije”, kaže Stevan Farkaš.

Slavko Vasiljević, predsjednik Udruženja kobasičara iz Rogolja kaže da sa zadovoljstvom dolaze na Kobasicijadu u Kukulje.

,,Kolege iz Kukulja redovni su učesnici rogoljske kobasicijade, a mi sa zadovoljstvom dolazimo na njihovu manifestaciju i nadamo se da će se to nastaviti i ubuduće. Prezentujemo domaće kobasice, pršutea, slaninu i idemo ka tome da brendiramo svoje proizvode. O kvalitetu naših proizvode govore brojne nagrade koje smo osvojili na sličnim manifestacijama”, rekao je Slavko Vasiljević.

Težak zadatak imao je žiri u sastavu Nebojša Kuštrinović -predsjednik, te članovi – predsjednik Gradskog tamburaškog orkestra Banja Luka Spomenko Guzijan, i direktor Poljoprivrednog instituta Republike Srpske Vojislav Trkulja.

Među posjetiocima današnje manifestacije bili su i predsjednik Skupštine opštine Srbac Miloš Budić, poslanici u Parlamentarnoj skupštini BIH Milorad Kojić i Milan Petković i gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić.

Veliku pažnju na ovoj manifestaciji izazvala je demonstrativna obrada svinje teške 110 kilograma, a organizovan je i mini sajam domaćih specijaliteta koje pripremaju domaćice iz Kukulja i članice KUD-a „Đerdan“,

Nakon zvaničnog dijela programa, koji je vodio Sašo Nježić iz Nožičkog, za posjetioce je organizovana besplatna hrana u prostorijama doma, u vidu kuvane koljenice i domaće kobasice, a organizovana je i muzika uživo.