Trinaesti slučaj virusa korona u Srpcu, zaražena žena srednje životne dobi

U protekla 24 časa na području srbačke opštine registrovan je trinaesti slučaj korona virusa a radi se o ženskoj osobi koja je zaposlena u Dječijem vrtiću „Naša radost“ u Srpcu.

Nakon testiranja svih radnika vrtića, koje je obavljeno prethodnih dana, utvrđeno je da su svi nalazi negativni, osim u jednom slučaju, zbog čega je osoblje zajedno sa vaspitanicima upućeno kućama a vrtić zatvoren do daljeg.

Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Srbac danas je ponovo uzela uzorak za testiranje pozitivne osobe, koja trenutno nema nikakvih zdravstvenih tegoba, a rezultati se očekuju u toku dana.

Saznaje se da se kod oboljele radnice ne može utvrditi jasna epidemiološka veza sa ranijim slučajevima. Trenutno se evidentiraju osobe koje su sa njom bile u kontaktu, a dalja postupanja će zavisiti u skladu sa ponovljenim rezultatima testa.

Iz higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja pozivaju roditelje djece koja su boravila u vrtiću prethodne dvije sedmice da se za sve informacije obrate ovoj službi na broj telefona: 065 697 687.

Srbački vrtić počeo je sa radom 4. maja uz poštovanje svih higijenskih propisa i prethodnu dezinfekciju prostorija, posuđa, igračaka i drugih predmeta. Svim radnicima ustanove i mališanima je na ulazu mjerena temperatura beskontaktnim toplomjerom, baš kao i roditeljima koji su dolazili po mališane u ovu ustanovu.

U trenutku zatvaranja vrtića ovu ustanovu je pohađalo oko 40 mališana.

Od 13 registrovanih slučajeva na području srbačke opštine, do sada se oporavilo pet osoba dok je preminulo dvoje lica koja su bolovala od raznih hroničnih oboljenja a koja su bila pozitivna na korona virus. Petoro lica iz Srpca koja su ranije zaražena ovim virusom i dalje se nalaze u izolaciji u Studentskom centru „Nikola Tesla“ u Banjaluci, a jedno od njih je na ponovljenom testiranju bilo negativno, zbog čega će u toku dana biti upućeno kući.

Zaključno sa današnjim danom u cijeloj Republici Srpskoj evidentirano 1320 slučajeva, od čega se oporavilo 658 osoba, dok je preminulo 97 osoba sa pozitivnim testom na virus korona.