Tradicionalni Ivanjdanski susreti folklora održani deveti put u Kukuljama

Povodom velikog pravoslavnog praznika Ivanjdana u organizaciji Parohije kukuljske i Kulturno-umjetničkog društva “Đerdan”večeras su u Kukuljama održani deveti po redu”Ivanjdanski folklorni susreti”, na kojima je učestvovalo šest kulturno-umjetničkih društava.

Nakon defila kroz centar sela i prisustva bogosluženju u pravoslavnom hramu Rođenja Svetog Jovana Кrstitelja učesnici smotre folklora svojim ostvarenjima predstavili su se u prepunoj sali društvenog doma u ovom selu.

Pored domaćina, Kulturno-umjetničkog društva “Đerdan”, nastupili su KUD-ovi “Mirkovo kolo” iz Vrbaške,”Krnjin” iz Doboja, “Dvorovi” iz Dvorova, “Radost” iz Teslića i “Brio Rudar” iz Maslovara.

Na početku manifestacije posjetiocima je dobrodošlicu poželio Dragan Zec ,član Upravnog odbora KUD“Đerdan“ koji je istako da je ovo deveta godina kako se organizuju Ivanjdanski folklorni susreti.

„Počeli smo 2015.godine i evo već devet godina njegujemo kulturu i običaje našeg kraja i na najbolji način promovišemo svoj kraj.Večeras je nastupilo 5 društava i mi kao domaćini šesto društvo, sa ukupno 8 koreografija.Za ovih 9 godina prošlo je oko tri hiljade djece kroz naše selo što smatramo uspjehom.Upoznali smo nove ljude,oni su došli i vidjeli gdje mi živimo ,mi smo obišli njih,tako da je druženje smisao svega ovog.Ono što je najvažnije je da upoznajemo naš narod i naše krajeve ,obišli smo mjesta od Posavine,Potkozarja do Vlašića.Nedavno smo se vratili iz Austrije.Bilo je to predivno putovanje u Graz sa našim drugarima iz Topole,a u narednom periodu planiramo putovanje u Sloveniju.Cilj nam je svake godine da negdje otputujemo što je za jedno malo društvo sasvim dovoljno“, rekao je Zec.

Umjetnički rukovodilac KUD“Dvorovi“Zorana Lopandić kaže da njihovo društvo okuplja oko sto članova u više različitih sekcija.

„U Kukulje dolazimo već dugi niz godina i zaista nam je lijepo.Večeras smo se predstavili sa dvije koreografije ,jedna je Igre iz Šumadije.Ovom koreografijom predstavili su se mlađi članovi od 7 do 10 godina a srednja grupa uzrasta od 12 do 17 godina je odigrala igre iz okoline Niša. Mi stalno imamo novih članova,i jako nam je drago jer dosta djece nastoji da zadrži našu kulturu i tradiciju kroz rad u društvu.Imamo izvornu grupu,horsku,dramsku i folklornu u tri kategorije“, rekla je Lopandić

I članica KUD“Radost“iz Teslića Elena Kusić je puna lijepih utisaka iz Lijevča.

„Učenica sam petog razreda osnovne škole.U folklor sam uključena oko dvije godine.Prvi put dolazim u Kukulje,lijepo mi je ovdje svi su gostoprimljivi i divno se provodim.Prije dva dana smo se vratili iz Makedonije iz Ohrida a nedavno smo išli u Austriju, zatim bili smo u Ribniku i zaista se radujem svim tim putovanjima jer upoznajem puno prijatelja“, rekla je Elena.

Predsjednik KUD“Đerdan“ i poslanik u narodnoj skupštini RS Radojica Vidović uručio je svim učesnicima zahvalnice.

„Drago mi je da su se svi učesnici odazvali i da smo svi zajedno uživali.Hvala svim kulturno-umjentičkim društvima koji su došli da zajedno proslavimo Ivanjdan i Ivanjdanske folklorne susrete.Iduće godine slavimo 10 godina postojanja.Posebno želim da se zahvalim na dolasku roditeljima i ostalim građanima Kukulja,Kosjerova i Petrovog Sela i što su svojim prisustvom uveličali našu folklornu manifestaciju“, rekao je Vidović.