SUBNOR Srbac obilježio značajne datume iz Drugog svjetskog rata na području opštine Srbac

U organizaciji SUBNOR-a Srbac, opštine Srbac i Odbora za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbac obilježen је Dan sjećanja na proboj Prvog Krajiškog proleterskog bataljona iz obruča na Motajici 14. juna 1942 godine i pogibije narodnih heroja Danka Mitrova u Donjim Srđevićima i Zdravka Čelara na Rakovcu.Delegacije opštine Srbac , Boračke organizacije Srbac i SUBNOR-a Srbac su prvo položile cvijeće ispred spomenika Danku Mitrovu u Donjim Srđevićima.

Predsjednik SUBNOR-a Srbac Bogdan Davidoović u obraćanju prisutnim gostima izjavio je da je u Drugom svjetskom ratu najveću žrtvu podnio srpski narod i da je na području opštine Srbac za slobodu svog naroda živote dalo 468 boraca NOR-a i 506 civilnih žrtava fašističkog terora.

,, Ideološka podjela stanovništva na dva pokreta u toku Drugog svjetskog rata dovela je do bratoubilaštva na ovim prostorima što se nikada više ne smije ponoviti. Na sreću u Odbrambeno otadžbinskom ratu od 1992-1995. godine bilo je više mudrosti što je rezultiralo velikom tekovinom , stvaranjem Republike Srpske”, rekao je Bogdan Davidović kod spomenika Danku Mitrovu u Donjim Srđevićima.

Predsjednik SUBNOR-a Srbac u znak zahvalnosti za višegodišnje održavanje ovog spomenika uručio je mještaninu D.Srđevića Gojku Novkoviću knjigu ,,Srbac – Monografski zapisi”.

Nakon toga delegacije su položile cvijeće na spomen obilježje u Vlaknici na mjestu gdje su se 118 pripadnika Prvog Krajiškog proleterskog bataljona probili iz obruča u Motajici, prešli preko rijeke Save i priključili partizanima u Slavoniji. Kako je rekao predsjednik SUBNOR-a Srbac Bogdan Davidović u toj borbi živote je položilo 108 proletera.

Obilježavanje značajnih datuma iz Drugog svjetskog rata završeno je polaganjem cvijeća na biste narodnih heroja , Danka Mitrova, Zdravka Čelara i Save Vujanovića -Žuće u parku OŠ ,,Jovan Jovanović Zmaj” u Srpcu.