Srpčanke Dragana Vučić i Nikolina Babić, nagrada opštine mladima

Dvije vrijedne, svestrane i ambiciozne mlade srpčanke Nikolina Babić magistar farmacije iz Nožičkog i Dragana Vučić iz Srđevića ,student završne godine ruskog i srpskog jezika Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci ovogodišnje su dobitnice nagrade Opštine mladima koja im je uručena za krsnu slavu i Dan opštine Srbac.

Nikolini Babić nagrada je uručena za uspjeh ostvaren tokom srednje škole i za odličan uspjeh kao studenta farmacije na Medicinskom fakultetu u Banjaluci, koji je s prosjekom 9,08 završila u septembru ove godine i tako stekla zvanje magistra farmacije.Prije mjesec dana, počela je obavljati posao u struci,a planira upis doktorskih studija.

„Nagrada koju sam dobila dokaz je da se snovi i te kako mogu ostvariti,a na nama je da vjerujemo u sebe ,damo maksimum i rezultati će sami doći”, izjavila je za Radio-Srbac Nikolina i dodala da je farmacija veoma lijepa i široka profesija jer osim što farmaceuti mogu da rade u apoteci, izdaju lijekove i savjetuju pacijente, pomažu opšte zdravlje,mogu raditi i u Kliničkom centru da li kao klinički farmaceuti ili u laboratoriji, zatim da učestvuju u kliničkom ispitivanju lijekova,a sa druge strane da budu nutricionisti.

Sama profesija pruža jako veliki izbor i to je bio razlog mog odabira profesije”, rekla je Nikolina Babić.

„Ne planiram da napustim našu zemlju,želim nastaviti da se usavršavam.Upisaću doktorske studije kako bi se usavršila na polju farmacije i da to znanje upotrijebim u našoj zemlji,a što se tiče odlaska mladi žele da nađu bolje uslove života i idu u veće gradove iz Srpca.Smatram da svi mi koji živimo u okruženju moramo na neki način biti ambasadori Srpca“,poručila je Nikolina Babić.

Sa visokim prosjekom 9,2 Dragana Vučić iz Srđevića nagrađeni je student četvrte godine ruskog i srpskog jezika Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci. Ova ambiciozna djevojka planira upis master studija u Beogradu,a već ima objavljene značajne naučne radove i bavi se i književnim prevodilaštvom.

„Nagrada koju sam dobila predstavlja jednu vrstu motivacije koja samo podstiče na dalji napredak i uspjeh i veoma sam zahvalna Opštini Srbac i svima koji su smatrali da ja budem nagrađeni student.Mislim da je 21. vijek veoma dinamičan i surov u kome mlada osoba treba biti veoma stabilna i čvrsta u onome čime se bavi.Odabrati profesiju i zanimanje je ono što čini preko pedeset posto vašeg života,pa zbog toga to treba da bude vođeno ljubavlju a onda i radom .Mnogo rada,discipline,odgovornosti i čini mi se da to nedostaje mladim osobama ,jer ima mnogo dobrih ideja kada su mladi u pitanju ali realizacija mora biti efektnija,organizovanija i čvršća.Ja sam osoba koja ima jako nacionalno osjećanje ,veliki sam rodoljub i ne bih mogla napustiti svoju državu.Jedino ukoliko bih se odlučila za odlazak ,to bi bila samo neka poslovna prilika koja mi se ukaže“, rekla je za Radio-Srbac Dragana Vučić i dodala da je Srbac lijep gradić koji zaista ima prostora da pruži podršku mladima.

Ono što bi trebalo da se promjeni je malo više pažnje da se posveti kulturi i kulturnim manifestacijama jer smatram da treba da se njeguje jezik i tradicija,dakle kulturne oblasti koje humanizuju čovjeka“,rekla je Dragana.

Razgovor sa Nikolinom Babić i Draganom Vučić emitovaćemo u subotnjoj emisiji Gost programa Radio-Srpca, 13.novembra u 10 časova na frekvenciji 93,2 MHz i putem interneta na adresi radiosrbac.com