Srpčani na kosidbi u Knežici kod Kozarske Dubice

U organizaciji KUD “Knešpolje” Knežica i Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor, po 14. put organizovana je manifestacija ” Vidovdanski dani Knešpolja 2020″ na koju su pozvani predsjednik Ansambla narodnih igara “Lijevče” iz Razboja Jordan Kuvalja i direktor Narodne biblioteke Srbac Branko Savanović.

“Cilj manifestacije je očuvanje tradicije i običaja predaka. Sve je izgledalo kao nekad i ovakve manifestacije trebamo čuvati da se ne zaborave”, kaže Jordan Kuvalja i dodaje da je bilo prelijepo gledati kosce koji su stigli pjevajući izvorne pjesme, a nakon prikaza kosidbe pripremljena je hrana u prirodi: cicvara, uštipci, sir i domaća rakija.
Kuvalja u ime ANI “Lijevče” zahvaljuje organizatorima na prijatnom dočeku, koji su se potrudili da i pored epidemiološke situacije zbog virusa korona prikažu običaje naših starih.
“Ova kosidba vratila je sjećanja na prošla vremena, a inspirisalo me je da gledam energiju tih ljudi koji su uz pjesmu ručno kosili travu, prateći nekadašnje običaje”, kaže Branko Savanović koji je u ime Narodne biblioteke prisustvovao prikazu nekadašnjih običaja u Knežici kod Kozarske Dubice.
Prikazu kosidbe kao dijelu Dubičkog kulturnog ljeta prisustvovale su ministrice trgovine i turizma i uprave i lokalne samouprave Suzana Gašić i Senka Jujić.