Srbački poljoprivrednici upoznati sa mogućnostima AgroLIFE platforme

U novoj sali Skupštine opštine Srbac, danas je u okviru projekta DeveloPPP „Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem“,  održana obuka za poljoprivredna gazdinstva za korišćenje AgroLIFE platforme za digitalno upravljanje poljoprivrednim zemljištem.

Projekat provode kompanija Telegroup i GIZ, u ime njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj,  uz podršku BFC SEE mreže, koju čini  Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj  (NALED), Privredna komore RS i Privredne komore Crne Gore, a podržan je od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Olivera Radić, rukovodilac Centra za makroekonomiju i unapređenje poslovanja u Privrednoj komori Republike Srpske kaže da je u pitanju regionalni projekat u kojem  je uloga Privredne komore RS da zajedno sa izabranim jedninicama lokalne samouprave u RS radi na impelemntaciji projektinih aktivnosti.

,,Cilj projekta je unapređenje upravljanja poljoprivrednim zemljištem koje se dodjeljuje putem zakupa, kojim upravlja lokalna samouprava, odnosno resorno ministarstvo, u smislu korištenja savremene digitalne tehnologije i digitalnih alata radi unapređenja samog upravljanja zemljištem koje se daje u zakup. Još jedan od ciljeva je unapređenje i pružanje podrške poljoprivrednim gazdinstvima kada je u pitanju korištenje digitalnih alata, u ovom slučaju platforme Agrolife koja nudi unapređenje proizvodnje, npr.evidenciju i praćenje svih dnevnih operacija tokom uzgoja biljaka, što utiče na pravovremeno djelovanje u slučaju pojave biljnih bolesti, kao i praćenje precizne vremenske prognoze što je od velikog značaja za uzgoj poljoprivrednih kultura. Ukratko rečeno, Agolife pruža mogćnost praćenja svih promjena na poljoprivrednim parcelama”, izjavila je Olivera Radić.       

Darko Šolar, predstavnik  Telegroup-a govorio je o digitalnoj aplikaciji za upravljanje zemljištem i njenoj svrsi i uputstvu za korištenje veb i mobilne aplikacije, a organizovan je i praktični dio obuke.

  ,, Najjednostavniji način da shvatite o čemu se radi jeste da na mobilnom telefonu u google play  besplatno preuzmete aplikaciju Agrolife i na taj način se upoznate kako funkcionše. Jedna od najvećih prednosti koju nudi jeste najpreciznija globalna vremenska prognoza za period od narednih 10 dana. Druga stvar je to što se u svakom trenutku, preko satelitskih snimaka, može vidjeti u kakvom je stanju biljka, sistem navodnjavanja i slično”, kaže Šolar i dodaje da se projekat realizuje od 2012.godine, da je pod platformom već 1.000.000 hektara zemljišta i ima preko 3.700 korisnika.

On napominje da su opcije platforme  Agrolife brojne, a može se koristiti i putem web stranice: farmer.agrolife.world.

Osim poljoprevrednika, obuci je prisustvovao načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Marko Miholjčić, koji je na početku pozdravio prisutne, a u izjavi za Radio Srbac istakao značaj ove obuke.

,,Opštine Srbac je prošle godine pristupila projektu digitalizacije upravljanja opštinskim zemljištem i mogu reći da nam je zadovoljstvo što je opština Srbac, uz opštinu Brod i gradove Prijedor i Trebinje, odabrana da učestvuje u ovom projektu. Projekat traje do 2022.godine, tako da će se u narednom periodu realizovati razne aktivnosti i otvarati  mogućnosti unapređenja i modernizacije dosadašnjeg rada”, rekao je Miholjčić.