Srbački osnovci obilježili Svjetski dan jabuke

U Osnovnoj školi ,,Jovan Jovanović Zmaj“ Srbac još jedan datum se u kontinuitetu obilježava, a to je Svjetski dan jabuke, koji je i ove godine obilježen na zanimljiv i maštovit način. Cilj obilježavanja ovog dana bio je podsticanje na kreativnost i druženje, a prije svega sticanje zdravih navika u ishrani. Učenici su naučili puno o jabuci, njenom značaju za zdravlje, simbolici u književnosti i u narodnoj tradiciji.
Zajedničkom akcijom učenika viših i nižih razreda, kao i njihovih nastavnika i uprave škole, učionice i holovi centralne škole, kao i područnih škola i odjeljenja, su bili u znaku Dana jabuke. Tako su učionice ukrašene plakatima, jabukama od papira, plastelina, apstraktnim, 3D jabukama, sastavljao se i meni od njih, igrane razne igre sa jabukama koje su učenici donijeli od kuće. Vrijedne ruke učiteljica i majki učenika, ali i baka su tako sastavile i meni u kojem je sve bilo u znaku jabuke – pite, kolači i sokovi od jabuke. Takođe je i dvorište škole krasila slika učenika sa jabukama u ruci. Glavni dio programa je realizovan u holu škole gdje se okupio veliki broj učenika i nastavnika.
Obilježavanjem Dana jabuke učenici su naučili nešto o sortama i gajenju jabuka, bili kreativni, družili se i uživali u ovim slatkim i zdravim plodovima. Ovaj dan će mnogima biti za pamćenje, dan koji će škola i narednih godina rado obilježavati.
Svjetski dan jabuke se vezuje za čuvenu poslovicu „Jedna jabuka na dan, tjera doktora iz kuće van“ i obilježava se od 1990. godine.