Srbačka Prosvjeta juče usvojila godišnja dokumenta

  Na  jučerašnjoj   redovnoj sjednici Opštinskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“  Srbac,kojom je predsjedavala profesorica Gordana Đukić,usvojen je Izvještaj o radu  za prošlu  i Program rada za  ovu godinu. U raspravi se čulo da je  ovo društvo dalo veliki doprinos u razvoju kulture u našoj opštini, posebno u oblasti izdavačke djelatnosti, jer  je  objavljeno oko 30 knjiga zavičajnih pisaca. Veliki posao urađen je na prikupljanju tekstova i slika za  neku vrstu prve  srbačke enciklopedije  pod nazivom „Monografski zapisi“ koja bi trebalo da  se nađe u rukama čitalaca krajem marta ove godine  o čemu je informisao  sekretar društva Ranko  Šarić
Šarić je istakao da brojne  aktivnosti srbačke Prosvjete  ograničavaju  skromna  sredstva iz opštinskog budžeta koja godišnje iznose  13.000  maraka. Tako je, primjera radi,  ostao nerealizovan projekt otvaranja zavičajnog muzeja,podizanje spomenika Uglješi Kojadinoviću, odložene su promocije nekih knjiga,nije otvorena  web stranica društva i još mnogo toga.
   Dosta pažnje posvećeno je programskim aktivnostima u 2020.godini o čemu  je  govorila član Opštinskog odbora  Branka Sančanin,  koja je istakla da je krajnje vrijeme da se riješi pitanje galerije za smještaj umjetničkih djela Likovno-ekološke kolonije i za tu potrebu mogla bi se preurediti sala Doma mladih Srbac. Na taj način sačuvalo bi se preko 600 eksponata likovnih djela koja su nastala tokom 36. saziva bardačke kolonije.

Ona je rekla da treba nastaviti razgovore sa starješinom manastrira Osovica protosindjelom Teofilom i vidjeti kakve su mogućnosti da se u Zavičajni muzej sa prikupljenom etno gradjom od strane srbačke Prosvjete  i eksponati arheološkog tipa, koji su  nadjeni prilikom kopanja temelja manastira, smjeste u jednu od prostorija manastirskog kompleksa Osovica.

Bilo je riječi i o potrebi otvaranja internet stranice srbačke Prosvjete kako bi se  mlade generacije zainteresovale za ono što se dešava na kulturnom planu u našoj opštini,jer se radi o skromnim ulaganjima koja daju veliku korist.

Zaključeno je da se krene u pripreme za održavanje godišnje Izborne skupštine  društva, sa  naznakom da se da veća podrška mladim ljudima koji vole i žele raditi  u oblasti kulture.Očekuje  se da Izborna skupština bude održana krajem maja ili početkom juna ove godine.