Srbačka Narodna biblioteka,povodom Savinada , učlanina preko 400 čitalaca

Narodna biblioteka Srbac tradicionalno je i ove godine,  povodom savindanskih svečanosti  u opštini Srbac,  organizovala  akciju promotivnog učlanjenja  po simboličnoj cijeni od  1 KM.

U akciji koja je trajala od 27. do 31.januara  učlanjeno je  preko 400 čitalaca,izjavio je direktor biblioteke Branko Savanović i dodao da su pored učenika osnovnih i srednjih škola ,članske karte na godišnjem nivou  dobili članovi Kluba penzionera i ostali  gradjani

„Mi ove godine, povodom svetosavskih praznika  kada tradicionalno vršimo promotivno učlanjenje,imamo još jedan razlog da učlanimo što više čitalaca,  jer   slavimo 70 godina postojanja.

Narodna biblioteka Srbac je osnovana 1950. godine  sa fondom  od 708 knjiga i zvala se Sreska biblioteka Srbac,a ove godine nakon 70 godina postojanja,  prešli smo fond od 30.000 naslova,što je dodatni razlog za promotivna učlanjenja i nagradjivanje najboljih razreda osnovne i srednje škole u opštini Srbac.  Ovoga puta smo se odlučili da učlanimo  i odjeljenja učenika u područnim školama Sitneši i Razboj“, rekao je direktor Savanović.

Fond knjiga u Narodnoj biblioteci Srbac trenutno iznosi  30.000 naslova ,što je rekordan knjižni fond  u istoriji ustanove.

Savanović kaže da su prošle godine zanovili   fundus sa 642 knjige ,što kupovinom,što poklonom i  posebno ističe  veliki poklon  od preko 250 knjiga  koje su dobili iz Moskve.

U želji da  podstaknu i druge gradjane da čitaju, u januaru su nagradili najvjernije  čitaoce u različitim starosnim kategorijama, ali i porodice koje redovno posjećuju kulturne manifestacije  i dodjelili im priznanja .

„Naš Cjenovnik  se nije mijenjao .Članarina za odrasle na godišnjem nivou iznosi 15 maraka i 5 maraka za učenike i penzionenere,dok su plaćanja  oslobodjene porodice poginulih boraca i RVI kao i socijalno ugrožena lica.Od idućeg mjeseca sa radom će početi Bibliobus ,gdje će cijena učlanjenja  biti 2 KM“,kaže Savanović.

Prema Planu i programu rada ,biblioteka će  u februaru ,povodom Sretenja koji je presudan za istoriju srpskog naroda,  organizovati  predavanje profesora Dejana Karlice  iz Prijedora.