Služeni parastosi za stradale borce iz Nožičkog i Starog Martinca

Proteklog vikenda u Nožičkom i Starom Martincu služeni su parastosi za poginule borce u odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1991. do 1995. godine i položeno cvijeće na spomenike poginulim borcima i žrtvama fašističkog terora u Drugoma svjetskom ratu.
Parastos na oba mjesta služio je sveštenik nožičke parohije dr teologije Živko Ilić u prisustvu članova porodica poginulih boraca, delegacije opštine Srbac predvođene načelnikom opštine Mlađanom Dragosavljevićem i nekoliko delegacija boračkih kategorija.
,,Žrtve koje su dali za slobodu srpskog naroda zaslužuju da pomenemo njihova imena“, rekla je predstavnica Boračke organizacije Srbac LJubinka Novaković i pročitala da su iz Nožičkog stradali Krstan Gromilić, Željko Milanović, Radivoje LJubojević, Petar Babić, Ranko Zvonar, Goran Mihajlović, Saša Krminac, Slaviša Jovičić, Tihomir Novković, Ranko Petković, Gojko Šaula, Nebojša Petković, Siniša Savić, Zdenko NJežić, Mladen Vrančić i Dragomir Dragojević.
Na spomeniku u Starom Martincu uklesana su imena i likovi četvorice poginulih boraca .To su : Gojko Ždrnja, Zoran Marić, Drago Marčeta i Rajko Zvizdalo.
Prigodnu besjedu o žrtvovanju pomentih boraca,koje je u svojim molitvama pomenuo više puta, održao je sveštenik Ilić.
„Nema veće ljubavi od one kada se neko položi svoj život za bližnjeg svoga. To je najuzvišeniji čin, a na nama preživjelim je skromna, ali časna obaveza da organizujemo ovakve parastose i pomenemo njihova imena, jer kod svakog pomena njihovu dušu podižemo za jedan stepenik više u vječnom životu carstva nebeskog“, rekao je sveštenik Ilić
Jedno od prvih mjesta u srbačkoj opštini koje je osjetilo odmazdu novoformirane ustaške opštine 1941. godine u Nožičkom bilo je ovo selo sa okolinom, gdje je na prevaru pohvatano 200 ljudi i odvedeno u logore i zarobljeništvo, a da nesreća bude veća, u cjelokupnom srpskom korpusu došlo je do podjele, kako boraca tako i stanovništva u dva tabora po ideološkoj osnovi. Jedni su bili za stvaranje novog poretka socijalizma, a drugi da ostane kralj i Kraljevina Jugoslavija. Predstavnik SUBNOR-a Srbac Boro Sladić rekao nam je da je tokom Drugog svetkog rata među borcima NOR-a u srbačkoj opštini poginulo njih 457, ranjeno 312, a 506 se vode kao žrtve fašističkog terora .

Više fotografija možete pogledati na fb profilu Radio-Srpca.