Služena vaskršnja liturgija u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Srpcu

Srbački vjernici okupili su se jutros u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Srpcu kako bi obilježili najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs. Svetu liturgiju služio je protonamjesnik Željko Sarić uz sasluženje sveštenika Aleksandra Кusturića i Petka Vukovića.
Brojni građani su se pričestili i tako okončali višenedjeljni post a svim vjernicima su podijeljena vaskršnja jaja.
Izvode iz Vaskršnje poslanice patrijarha Porfirija čitao je sveštenik Petko Vuković koji je naveo da je Vaskrsenje Hristovo najveći događaj u istoriji vidljivog i nevidljivog svijeta zbog čega je on neponovljiv događaj. Dodao je da je Vaskrs novo stvaranje, a za čovjeka novo rađanje.
U poslanici su upućene molitve duhovnoj braći i sestrama na Кosovu i Metohiji sa porukom da ostanu čvrsti i postojani u vjeri, nadi i ljubavi, kao i vjernicima u Crnoj Gori, Republici Srpskoj i BiH i drugim zemljama bivše Jugoslavije.
Upućene su misli i molitve svim bolesnima, a naročito inficiranima virusom korona, kao i svim ljekarima i medicinskom osoblju koji, rizikujući svoj život, bore se da spasu oboljele.
U obraćanju vjernicima, protonamjesnik Željko Sarić se takođe osvrnuo na pandemiju, istakavši da je zahvatila sve narode svijeta, ali da Vaskrsenje uvijek budi u čovjeku vjeru i nadu da će biti bolje.
On je poželio da Vaskrs donese mir, radost, blagoslov i svako dobro svima koji danas proslavljaju ovaj veliki praznik.
„Pozivam vjernike koji su u mogućnosti da nam pomognu u opremanju novog hrama. Nedavno smo nabavili nove ikone i uredili ogradu na balkonu, a sada nam predstoji nabavka tepiha, što će takođe biti značajna investicija. Planiramo uskoro nastaviti i sa uređenjem okoline hrama“, rekao je Sarić.
Svete liturgije su danas služene i u drugim hramovima širom srbačke opštine a veliki broj vjernika je prisustvovao uranku i u manastiru Osovica.