Služen parastos za stradale borce iz Nove Vesi

Danas je kod spomen-obiljžja u Novoj Vesi služen parastos za poginule borce Vojske Republike Srpske iz ove mjesne zajednice. U odbrambeno-otadžbinskom ratu iz Nove Vesi su stradala petorica boraca: Vlatko Pirkl, Jovan Ilić, Zoran Suvajac, Bogoljub Ilić i Mile Tihomirović.

Svijeće su prislužile i cvijeće položile porodice poginulih boraca, delegacije Opštine Srbac na čelu sa načelnikom Odjeljenja za opštu upravu Duškom Mitrićem,  Boračke organizacije Srbac na čelu sa predsjednikom Goranom Plotanom, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Srbac Dragutin Stanojević, odbornik Skupštine opštine Srbac Danko Dragojević, delegacije mjesnih boračkih organizacija Nova Ves i Korovi, Udruženja SUBNOR, mjesnih zajednica Nova Ves i Korovi.

Parastos je služio kobaški protonamjesnik Slaviša Topić, a podatke o poginulim borcima na oba današnja parastosa je pročitala predstavnica Boračke organizacije Srbac Ljubinka Novaković.

U ime Boračke organizacije opštine Srbac prisutnima se obratio Branko Grahovac koji je zahvalio svima koji su došli da odaju poštu stradalim borcima i istakao potrebu da se sačuva jedinstvo srpskog naroda kako bi se sačuvala REpublika Srpska.

,,Sloboda za koju su ovi ljudi stradali danas se dovodi u pitanje. Svi smo svjedoci da Republika Srpska trpi napade na njene institucije, jer se pojavljuju neki koji nemaju veze sa Republikom Srpskom i dejtonskom BiH i koji su se dosjetili da jednim zakonom oduzmu sve ono što Republici Srpskoj pripada, ne vodeći računa o tome da je naša Republika natopljena krvlju u borbi za slobodu. Želim da poručim svima da smo svi odgovorni za slobodu I Republiku Srpsku, jer su nam to na čuvanje ostavili svi oni koji su stradali ili dali dio svoga tijela, a ako u očuvanju ne uspijemo, to će značiti da je njihova žrtva bila uzaludna”, rekao je Grahovac.

Na parastosima je istaknuto da će Boračka organizacija u skladu sa svojim mogućnostima i dalje raditi i insistirati na provođenju četiri osnovna i najvažnija cilja svog djelovanja, a to su zaštita prava i interesa svojih članova, očuvanju Republike Srpske , njegovanju tradicije oslobodilačkih ratova i nastavku započetih aktivnosti Fonda solidarnosti BO opštine Srbac.