Služen parastos za šestoricu poginulih boraca iz Kukulja

U skladu sa Kalendarom za obilježavanje značajnih datuma i dogadjaja iz oslobodilačkih ratova za čiju je realizaciju zadužen Odbor za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova na području opštine Srbac, Boračka organizacija opštine Srbac i Mjesna boračka organizacija Kukulje danas su organizovali godišnji parastos za poginule borce Vojske RS iz Kukulja.

Mještani Kukulja dali su nemjerljiv doprinos Odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske.I z ovog mjesta 211 građana su bili borci Vojske Republike Srpske. Borci iz Kukulja pored Prve srbačke lake pješadijske brigade bili su pripadnici i drugih jedinica Prvog krajiškog korpusa kao i jedinica MUP RS i borili su se na ratištima širom RS. Na tom ratnom putu šestorica boraca iz Kukulja položili su svoje živote za RS.

Mirko Maričić je poginuo 29.oktobra 1991.godine na zapadno-slavonskom ratištu u mjestu Rajići kao pripadnik jedinice Jugoslovenske narodne armije,Slobodan Lukić poginuo 29.jula 1992.godine u mjestu Dubočac kao pripadnik Srbačke lake pješadijske brigade. Darko Drinić život izgubio tragičnim slučajem 5.februara 1995.godine u Kobašu, a bio je pripadnik Policije RS, Veselin Cerovac poginuo 24.juna 1995.godine u mjestu Čevaljuša na ozrensko-vozućkom ratištu, Zoran Jeftenić poginuo u Sarajevu 30.septembra 1995.godine kao pripadnik jedinica sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske RS, Drago Lukić poginuo 10.oktobra 1995.godine u borbama za odbranu Mrkonjić Grada.

Pored članova porodica poginulih boraca,cvijeće su na spomen obilježje položile delegacije Opštine Srbac Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova na čelu sa načelnikom Mlađanom Dragosavljevićem, delegacija Boračke organizacije Srbac koju je predvodio Goran Plotan,delegacija Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srbac ,narodni poslanik Radojica Vidović,delegacija Udruženja ratnih vojnih invalida Srbac ,delegacije mjesnih boračkih organizacija Stari Martinac,Lilić,Kukulje i Kosjerovo,kao i delegacije MZ Kukulje i Ujedinjenog ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske.

Parastos je služio sveštenik Mario Topalović koji je u svom obraćanju posebno istakao značaj i simboliku riječi sloboda koja je najveća tekovina Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

“Evo mi smo ovdje da odamo poštovanje i da se pomolimo Bogu za sve one naše stradale. Ja sam iz Dervente,selo Sočanica odakle je krenuo proboj koridora.Tamo su Hrvati u to vrijeme spremili dvije brigade iz Vinkovaca i Osijeka koji su bili spremni da nas protjeraju ili pobiju ali vi Krajišnici odavde niste sjedili već ste ustali i došli da branite svoju braću. I eto ja sam sa vama sada ovdje.Svim borcima koji su dali svoje živote i svima vama koji ste bili učesnici stvaranja RS hvala na blagodarenju ove slobode“, rekao je Topalović.

Prisutnim se pozdravnim riječima obratio Goran Plotan predsjednik BO opštine koji je rekao da se na ovaj način odaje zahvalnost poginulim borcima, koji su u temelje RS i za slobodu svih njenih gradajana dali najdragocjenije, svoje živote.

„Evo i danas 32 godine nakon rata mi vodimo borbu sa tadašnjim neprijateljem koji je imao planove da nas sa ovih prostora protjera.Međutim mi smo devedesetih godina bili jedinstveni,hrabri i snažni i očuvali smo Republiku Srpsku .Zato sa ovog mjesta apelujem na sve vas kao i na rukovodstvo RS i druga udruženja koja okupljaju boračku populaciju da se ujedinimo ne radi naših organizacija već radi Republike Srpske.Samo jedinstveni možemo sačuvati ono za što su ovi borci dali svoj život i da bi ova djeca mogla učiti,stvarati i očuvati našu republiku kada nas ne bude“, rekao je Plotan.

Cvijeće su položili i izveli prigodan program učenici OŠ“Dositej Obradović“iz Kukulja sa nastavnicom Irenom Vidović.