Skraćeno radno vrijeme na području opštine Srbac u cilju prevencije virusa korona

Štab za vanredne situacije opštine Srbac, kojim je predsjedavao načelnik opštine Mlađan Dragosavljević, donio je danas naredbu kojom se u cilju prevencije virusa korone do daljnjeg ograničava radno vrijeme trgovinskih i drugih objekata na teritoriji opštine Srbac a jednom broju objekata se u potpunosti zabranjuje radno vrijeme.

U cilju provođenja vanrednih mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti te zaštite i spasavanja stanovništva:

1. Zabranjuje se rad sljedećim objektima, svakim radnim danom i u dane vikenda:

– ugostiteljskim objektima vrste noćni klub,

– svadbenim salonima,

– fitnes-centrima

– dječijim igraonicama

– gradska pijaca.

2. Ograničava se rad od 7 do 18 časova svakim danom sljedećim objektima:

– trgovinskim objektima svih vrsta, uključujući dragstor i subjekte koji obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva, svježe tjestenine i kolača (isključivo u pogledu prodaje proizvoda),

– ugostiteljskim objektima svih vrsta (izuzev ugostiteljskih objekata u okviru vršenja djelatnosti smještaj gostiju).

3. Ograničava se rad nedjeljom do 12 časova:

– trgovinskim objektima svih vrsta, uključujući dragstor i subjekte koji obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva, svježe tjestenine i kolača (isključivo u pogledu prodaje proizvoda).

4. Obavezuju se pružaoci usluga da u svom poslovanju obezbijede poštovanje preporuka nadležnih institucija.

5. Zadužuje se Odjeljenje za inspekcijske poslove da u provođenju ove Naredbe obezbjedi poštovanje iste od strane naprijed navedenih subjekata.

6. O izvršavanju zadataka iz ove Naredbe Odjeljenje iz prethodne tačke svakodnevno će izvještavati komandanta Opštinskog štaba za vanredne situacije.

7. Ova Naredba stupa na snagu odmah i biće objavljena u Službenom glasniku opštine Srbac.

Komadant štaba i načelnik opštine Mlađan Dragosavljević na današnjoj sjednici informisao je da je ovakva Naredba proistekla kao rezultat zajedničkog sastanka predstavnika opština Brod, Modriča, Prnjavor, Derventa, Stanari, Doboj, Laktaši, Gradiška, Čelinac i Teslić koji je održan danas u Prnjavoru.

„Na ovom sastanku smo zaključili da je higijensko-epidemiološka situacija pod kontrolom i da nema potrebe za stvaranjem panike, ali da je potrebno da djelujemo preventivno i donesemo mjere koje će biti slične u svim opštinamna, a sa ciljem da u potpunosti spriječimo ili minimalizujemo pojavu korona virusa na ovom području“, rekao je načelnik Dragosavljević i dodao da je slične mjere već poduzeo Grad Banja Luka.

U srbačkoj opštini su trenutno u samoizolaciji dva lica koja su bila u kontaktu sa licem iz Čelinca koje je zaraženo korona virusom, ali za sada se dobro osjećaju i nemaju nikakve simptome. Ukoliko tako ostane u naredna dva do tri dana, biće pušteni sa kućnog liječenja.

Sastanku je prisustvovao i direktor Doma zdravlja Srbac, Mirko Stojić, koji je rekao da je ova ustanova adekvatno opremljena zaštitnim sredstvima. On je dodao da imaju dovoljan broj maski u slučaju da dođu u kontakt sa oboljelim osobama i da su dobila zaštitna odijela, a jedan broj njih će stići i narednih dana.

„Pozivamo građane da se jave svom porodičnom ljekaru ukoliko primijete simptome prehlade ili gripe, a boravili su u stranoj zemlji ili bili u kontaktu sa nekim od lica koje je stiglo iz zemalja ugroženih korona virusom. Tada će dobiti upute od svog porodičnog ljekara kako da se ponašaju. U takvim slučajevima organizujemo prevoz lica do naše ustanove i smještamo ga u posebnu prostoriju, izolovanu od ostalih pacijenata gdje vršimo preglede. U slučaju sumnje na korona virus, takva lica se upućuju na Kliniku za infektivne bolesti u Banjaluci“, rekao je Stojić.

Zaključeno je da je već dosta toga urađeno po pitanju prevencije ove bolesti, kao i i informisanja stanovništva putem elektronskih medija, a po gradu su polijepljeni i edukativni plakati kojima se građani upozoravaju kako se sačuvati od ove bolesti i kako prepoznati simptome na vrijeme.

U skladu sa Naredbom Vlade Republike Srpske do 30. marta biće zatvorene sve osnovne i srednje škole i fakulteti, a zabranjena su i sva javna okupljanja. Do daljeg nema posjeta stacionarnim zdravstvenim ustanovama, ustanovama za smještaj starijih lica i domovima penzionera.

U vrtićkom uzrastu nema sumnjivih niti oboljelih slučajeva virusa korona, ali su u svim vrtićima pojačane dezinfekcione mjere.

Na današnjoj sjednici Štaba u Srpcu zaključeno je da Dječiji vrtić „Naša radost“, u skladu sa preporukama Vlade RS, može normalno obavljati svoju djelatnost jer su u pogledu prevencije korona virusa već preduzete određene higijensko-epidemiološke mjere što je pozitivno ocijenjeno prilikom nedavne posjete predstavnika Republičke uprave za inspekcijske poslove iz sektora zdravstvene inspekcije.

Apeluje se roditeljima čija djeca imaju povišenu temperaturu i druge simptome prehlade ili gripe da djecu ne dovode u vrtić do daljnjeg.