Savjeti u slučaju uboda insekta

Proteklih dana, povećan je broj građana koji su se javili na pregled u Dom zdravlja Srbac zbog uboda insekta.

Simptomi uboda insekata razlikuju se zavisno od vrste insekta, vrste uboda, osjetljivosti ubodene osobe, te ozbiljnosti reakcije organizma. Većina uboda insekata izaziva samo blagu nadraženost, ali osobe alergične na ubod insekta, mogu imati ozbiljne posljedice. Alergijske reakcije najčešće su uzrokovane ubodima pčele, bumbara, ose, stršljena i mrava.

Po riječima glavne medicinske sestre Doma zdravlja Srbac Brankice Ivanoviće, do reakcije na ubod insekta dolazi za 10 do 20 minuta i može se manifestovati pojavom koprivnjače, lokalnog otoka, mučnine, povraćanja, pa sve do gubitka svijesti usljed pada krvnog pritiska.

,,Blago crvenilo i bol na mjestu uboda su uobičajene reakcije i mogu potrajati nekoliko dana, ali ako dođe do pojave gušenja, zujanja u učima, otoka jezika, potrebno je odmah se javiti ljekaru kako bi se spriječila teža reakcija, odnosno pad pritiska i gubljenje svijesti“, kaže glavna medicinska sestra Brankica Ivanović i dodaje da je pri ubodu insekta potrebno ukloniti žaoku sa mjesta uboda, a na mjesto uboda staviti hladnu oblogu, te naglašava da osobe, koje imaju propisanu terapiju za sprečavanje alergijske reakcije, terapiju uvijek nose sa sobom. Kao preventivne mjere, savjetuju se izbjegavanje mirisa koji privlače insekte, izbjegavanje konzumiranja slatke hrane na otvorenom prostoru, oprez pri radu u vrtu, zaštita prozora mrežama koje sprečavaju ulazak insekata u prostorije.