Republička uprava civilne zaštite spremna da pomogne Srpčanima čiji su stanovi uništeni u požaru

Direktor Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović obišao je sa saradnicima zgradu u ulici Mome Vidovića u Srpcu koju je 4. marta u večernjim časovima zahvatio požar na krovu objekta i pričinio velike materijalne štete na osam stanova.

U posjeti su takođe bili zamjenik načelnika opštine Dragan Mikić, načelnici odjeljenja Duško Mitrić i Marko Miholjčić, potpredsjednik Skupštine opštine Miloš Budić, starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Srbac Radovan Latinčić i članovi Opštinskog štaba civilne zaštite.

Novitović je došao da se uvjeri u kakvom se stanju nalazi zgrada nakon ove nesreće i ujedno pohvalio brzu intervenciju srbačkih vatrogasaca, koji su sa vatrogascima iz Gradiške i cisternom vode DI „Zrnić“ iz Razboja, uspješno lokalizovali požar i spriječili nastanak još veće štete.

On je izrazio spremnost da se i Republička uprava civilne zaštite uključi u pružanje pomoći u sanaciji štete u granicama svojih mogućnosti.

Novitović kaže da je od stupanja na novu dužnost, prije šest mjeseci, učinio značajne korake ka poboljšanju rada civilne zaštite, pa je tako nedavno donesena odluka o formiranju opštih jedinica zaštite i spašavanja i pokrenuta inicijativa za formiranje specijalizovanih jedinica i timova koji će djelovati na području cijele Republike Srpske u slučaju da lokalna zajednica nije u mogućnosti da pruži adekvatan odgovor u kriznim situacijama.

Ističe da je neophodno obezbijediti oko 15 miliona KM da se kvalitetno opreme sve vatrogasne jedinice u Republici Srpskoj.

„Imamo u planu formiranje Centra za obuku vatrogasno-spasilačkih jedinica u Trebinju koji bi trebao pokriti šest opština Hercegovine kada je riječ o zaštiti od požara i odgovoru na požare. Cilj nam je da formiramo i kvalitetan logistički centar za područje Banjaluke, Gradiške i Prijedora koji će djelovati po svakoj vrsti katastrofe“, istakao je Novitović.

On dodaje da je sasvim normalno da se u slučaju kriznih situacija zatraži pomoć iz susjednih gradova ili država jer i mnogo bogatije zemlje, poput Italije, Francuske i NJemačke ne mogu dati potpun odgovor na neke od katastrofa.

„U slučaju da zatreba pomoć, službe zaštite i spašavanja iz Srbije, Crne Gore ili Hrvatske u zoni od 20 kilometara mogu djelovati na teritoriji Republike Srpske i obrnuto. Takođe imamo dobru saradnju sa kolegama iz Federacije BiH na osnovu potpisanog sporazuma kako bismo po potrebi brzo i efikasno reagovali“, rekao je Novitović.

On ističe da je Republička uprava civilne zaštite osposobljena da pruži odgovor na svaku kriznu situaciju i da će adekvatno djelovati u svim opštinama i gradovima zajedno sa Opštinskim štabovima civilne zaštite, pripadnicima MUP-a i Teritorijalnih vatrogasnih jedinica, dežurnim ekipama Doma zdravlja i drugim subjektima.