Regata od Kukulja do Srpca okupila preko 30 čamaca


Preko stotinu rekreativaca i ljubitelja prirode učestvovalo je danas u tradicionalnoj srbačkoj regati koja je održana po sedamnaesti put na trasi od Kukulja do Srpca dugoj 25 kilometara.
Organizator manifestacije i ove godine je bila Turistička organizacija opštine Srbac a pokrovitelj Opština Srbac, uz finansijsku pomoć brojnih sponzora.
Predsjednik organizacionog odbora i direktor Turističke organizacije, Radisava Šuščević, izrazila je zadovoljstvo što se odazvalo preko 30 ekipa iz Srpca i okolnih opština i naglasila da je odziv bio veći nego prošle godine, čemu je naročito doprinijelo lijepo vrijeme.
“Vodostaj Vrbasa je bio niži nego inače, ali niko se nije žalio i raspoloženje je bilo na nivou. Cilj regate je bio da se ukaže na značaj i zaštitu naših rijeka i drugih vodotoka. Pozivam sve one koji vole prirodu da dolaze na ovakve manifestacije, jer vrlo rijetko provodimo vrijeme na rijekama, a to bismo morali raditi češće”, rekla je Šuščević.
Učesnici su krenuli oko 10.30 časova sa lokacije nekadašnjeg pontonskog mosta u Kukuljama a nešto prije 13 časova stigli su na odmorište u Razboj LJevčanski, na šljunkaru u Stegića adi, gdje su im podijeljeni paketi hrane i piće. Prilikom polaska iz Kukulja dobili su i kačkete sa obilježjem manifestacije.
U Razboju je organizovano druženje i sportsko takmičenje u nabacivanju šlaufa gdje je najspretniji, među pet učesnika, bio Miodrag Milutinović iz Srpca.
Titulu mistera regate dobio je Ognjen Tomić, član ekipe “Elips” iz Bajinaca a za mis regate proglašena je Danijela Topić iz Kosjerova, članica ekipe “Riječni gusari”.
Nakon odmora nastavljen je put ka ušću Vrbasa u Savu u Srpcu gdje je organizator za učesnike regate pripremio osvježavajuća pića.
Na današnju manifestaciju odazvale su se ekipe iz Gradiške, Laktaša, Kozarske Dubice i Srpca a najbrojnija je bila ekipa Ronilačkog kluba “Žabac” sa četiri čamca.
Milorad Lepir, predstavnik kluba, kaže da su učestvovali na svim dosadašnjim srbačkim regatama i naglasio da odlaze na slične manifestacije u Republici Srpskoj i regionu.
“Prije tri sedmice smo bili na Drinskoj regati u LJuboviji sa dvije posade. Nekoliko naših predstavnika je putovalo i na regatu u Bajinu Baštu prije sedam dana gdje je bilo između 20 i 25 hiljada posjetilaca na vodi, a procjenjuje se da je tog vikenda ovu opštinu posjetilo oko 100 hiljada turista. Preporučujem svima koji nisu do sada tamo išli, da to učine i uvjere se u svu ljepotu ove manifestacije jer se to riječima ne može opisati”, kaže Lepir.
Stojan Kostić iz Kozarske Dubice prvi put je došao sa svojom ekipom na srbačku regatu i odmah se desio peh da im se probuši čamac. Međutim, to ih nije pokolebalo da uzmu učešće i krenu do cilja.
“Da je zatrebalo, ne bi bio problem ni da zaplivam, ali ponudili su se dobri ljudi iz drugih ekipa da idemo s njima. Veoma mi je drago što je prisutan ovoliki broj učesnika koji će na taj spoznati svu ljepotu prirode, a drugačije se rijeke i ne mogu upoznati kako treba nego spuštanjem čamcem. Ako se potrudimo da uživamo u svemu tome, priroda će nam to obilato vratiti”, rekao je Stojan.
On je sa svoje 62 godine proglašen za najstarijeg učesnika današnje regate a titulu najmlađeg dobio je osmogodišnji Ilija Cvijić iz Srpca.
Učesnike regate pozdravio je načelnik opštine Mlađan Dragosavljević koji je rekao da će Opština Srbac nastaviti pružati finansijsku podršku ovoj manifestaciji, koja je jedna od najvažnijih iz opštinskog Kalendara kulturnih i sportskih manifestacija.
“Srbac je opština koja leži na dvije velike rijeke, Savi i Vrbasu, i u proteklom periodu nismo bili dovoljno svjesni tog značaja. Naša namjera je da u narednih nekoliko godina, kroz brojne investicije, vratimo dešavanja na riječne tokove i damo veći doprinos očuvanju životne sredine. Iz tog razloga smo na zadnjoj skupštini usvojili Zoning plan ušća Vrbasa u Savu u cilju formiranja nove sportsko-rekreativne zone”, rekao je načelnik Dragosavljević.
On je pohvalio formiranje Nautičkog kluba “Sidro” iz Srpca koji je opredjeljen da svake godine organizuje Savsku regatu na potezu od Srpca prema Gradišci, uz razne druge događaje.
“Ove godine su to učinili prvi put i bilo je u planu da otplove i do Jasenovca kako bi odali počast stradalima u Drugom svjetskom ratu, ali to nisu uspjeli zbog niskog vodostaja. Nadam se da će u tome uspjeti naredne godine i da će njihov klub naći mjesto u opštinskom budžetu i tako dobiti podršku u svom radu”, istakao je načelnik Dragosavljević.
Današnjoj regati prisustvovao je i načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti opštine Srbac, Marko Miholjčić.