Prva grupa zdravstvenih radnika iz Srpca danas prima vakcinu protiv virusa korona

Danas je u Sremsku Mitrovicu otputovala prva grupa od osam radnika Doma zdravlja Srbac koji će biti vakcinisani protiv virusa korona.
Direktor Doma zdravlja, Mirko Stojić, rekao je da je ovo početni korak ka putu obezbjeđenja kolektivnog imuniteta.
“Nakon što je Vlada Republike Srpske u saradnji sa Vladom Srbije osigurala oko pet hiljada vakcina za radnike javnih zdravstvenih ustanova u Srpskoj, prijavio se određen broj radnika iz našeg Doma zdravlja koji su pokazali interes da putuju u Sremsku Mitrovicu. Bilo je više prijavljenih ali su na kraju odustali iz privatnih ili nekih drugih razloga”, rekao je Stojić.
On je izrazio nadu da će do kraja februara stići planirani kontigent vakcina za Republiku Srpsku, što je i najavljeno iz resornog ministarstva, kako bi se ušlo u fazu brze vakcinacije.
“Ukoliko Republika Srpska dobije svih 400 hiljada doza vakcina, koliko je i naručeno, očekujem da bismo za mjesec-dva mogli postići kolektivni imunitet”, smatra Stojić.
Iduće sedmice u planu je da otputuje i druga grupa ,a organizovan prevoz za zdravstvene radnike je obezbjedio Dom zdravlja Srbac.
Direktor Stojić kaže da je epidemiološka situacija u Srpcu za sada stabilna i da nema značajnijeg porasta broja oboljelih.
“Vrhunac pandemije u Srpcu je bio krajem oktobra i početkom novembra a sada smo ušli u mirniju fazu i nadamo se da će tako ostati. Radimo PCR testove onim pacijentima za koje se ukaže potreba, a vršimo takođe serološke i brze testove. Naša ambulanta za respiratorne infekcije svakodnevno je otvorena, a sve nas raduje smanjen broj dolazaka”, rekao je Stojić.