Proslavljena krsna slava Hrama Vaskrsenja Hristovog u Srpcu

Svetom liturgijom, koju je služio protojerej Željko Sarić uz sasluženje protonamjesnika Aleksandra Kusturića i Petka Vukovića i  uz obred lomljenja slavskog kolača, u prisustvu velikog broja vjernika, danas je proslavljena krsna slava Hrama Vaskrsenja Hristovog u Srpcu.

Domaćin ovogodišnjeg sabranja je bio Branko Jeftić sa porodicom, a sljedeće godine će biti Mile Stojković, koji je rodom iz Gornje Lepenice, a živi u Srbiji.

,,Drugu godinu proslavljamo krsnu slavu Hrama Vaskrsenja Hristovog. Vaskrs je pokretan praznik i prema njemu se ravnaju drugi praznici poslije, kao što je Tomina nedjelja, Spasovdan i Duhovi, a danas proslavljamo i praznik Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca. U upravi parohije smo se dogovorili da proslava hramovne slave bude na Mali Vaskrs, jer znamo da Vaskrs svako proslavlja u svom domu, a na ovaj način vjernicima dajemo veću mogućnost da prisustvuju proslavi. Veliki broj vjernika se odazvao i hvala Bogu da je tako“, rekao je protojerej Željko Sarić.

Sarić je podsjetio da su u toku radovi na obnovi Hrama Pokrova Presvete Bogorodice i istakao da se nada da će problem sa nedostatkom radnika biti prevaziđen, čime će se stvoriti uslovi da radovi teku planiranom dinamikom.

Branko Jeftić kaže da često prisustvuje bogosluženjima i da mu je posebna čast što je danas imao priliku da bude kum hramovne slave.

,,Prošle godine sam izrazio želju da sa svojom porodicom budem kum slave i drago mi je što se ta želja ostvarila. Često dolazimo u crkvu, postimo postove, a s obzirom da smo se supruga Sandra i ja ostvarili kao roditelji, našeg sina Lazara već od malih nogu vodimo na službe, trudimo se i trudićemo se da ga naučimo da voli i poštuje našu vjeru i tradiciju“, rekao je Jeftić.

Proslavi krsne slave hrama prisustvovali su predsjednik Skupštine opštine Miloš Budić i zamjenik načelnika opštine Vladimir Gužvić.

,,Danas sam prisustvovao proslavi hramovne slave i mogu reći da me raduje odziv velikog broja građana. Od srca podržavamo sve što Srpska pravoslavna crkva čini i radi za naš srpski pravoslavni narod, pogotovo podršku pružamo Crkvenoj opštini Srbac i mogu reći da ovaj vjerski objekat, pored funkcije koju ima, ujedno i krasi centar našeg grada. Želim da čestitam slavu sveštenstvu i građanima i da ih pozovem da se na ovakvim svečanostima pojavljujemo u što većem broju“, rekao je Budić.

Čestitku je uputio i zamjenik načelnika Vladimir Gužvić, koji je, takođe, istakao da je Hram Vaskrsenja Hristovog objekat koji krasi uže jezgro grada.

,,U ime načelnika opštine i u svoje lično ime svim vjernicima i našim sveptenicima upućujem naiskrenije čestitke povodom krsne slave Hrama Vaskrsenja Hristovog. U ovom predivnom ambijentu, imamo čast da već drugu godinu proslavljamo krsnu slavu hrama i nadam se da ćemo se još puno godina u zdravlju ovdje sabirati ovim i sličnim povodima“, rekao je Gužvić.

Po završetku Svete liturgije, u porti hrama je upriličena slavska trpeza za sve prisutne, a organizaciju su pomogli Opština Srbac, firma ,,Leburić komerc“ Prnjavor, Mićo Davidović iz Kaoca i Mladen Topiću iz Srpca.

Više fotografija možete pogledati putem linka: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=radiosrbac.srbac&set=a.3628471947370098