Projekat ,,Ipak smo mi samo djeca“ realizovan u Srpcu

U organizaciji Centar za kulturu i sport Srbac danas je za učenike osnovnih i srednjih škola u Domu kulture izvedena pozorišna predstava pod nazivom “E moj vaspitaču”, u izvođenju DIS Teatra iz Banjaluke,a u okviru projekta ,,Ipak smo mi samo djeca“ koji realizuje Centar modernih znanja iz Banjaluke. Predstava je nastala na osnovu istinitih priča maloljetnih prestupnika iz Vaspitno-popravnog doma za mušku omladinu Banja Luka.

Projekat se sastoji od tri cjeline, tako da su učenici sa područja naše opštine imali priliku da pogledaju  izložbu novinarskih tekstova o vršnjačkom nasilju i devijantnom ponašanju, zatim predstavu  „E moj vaspitaču“ i na kraju da poslušaju  životnu priču bivšeg štićenika i maloljetnog prestupnika sa kojim je razgovor vodio  diplomirani socijalni radnik Bojan Trgić.

Predsjednik Centra modernih znanja Nebojša Macanović kaže da se ove aktivnosti provode u smislu prevencije  maloljetničke delikvencije i vršnjačkog nasilja.

,,Maloljetničko prestupništvo  stagnira u proteklih pet godina u Republici Srpskoj, ali zbog migracija stanovništva, te zbog slučajeva u kojima ne znamo ko su počinioci krivičnih djela, kao i zbog vršnjačkog nasilje, mi moramo djelovati kroz sve institucije  kako bi ovaj problem sveli na što niži nivo“, rekao je Macanović.

Mladi glumac DIS pozorišta Ognjen Bogdanović  kaže da je predstava nastala iz potrebe da se govori o problemu mačloljetničke delikvenicije, a sve je počelo iz priče sa jednim od štićenika Vaspitno-popravnog doma.

Kroz ovaj projekat želi se pomoći mladima da na vrijeme shvate kuda ih pogrešan životni put može odvesti i koje su posljedice, a o svom životu je govorio bivši štićenik i maloljetni prestupnik iz Republike Srpske. On kaže da je bio ,,dijete ulice“, prestupnik, a kasnije i zatvorenik. Sve je počelo kada je imao 12 godina.

,,Život koji sam ja proživio je život u tunelu, u tami i takav život ne bih poželio nikome. Ogroman je teret koji se nakon svega nosi i nikada se toga ne možete osloboditi, ostaje to za cijeli život. Mladima bih poručio da se okrenu sportu, da slušaju savjete roditelje i nikad ne dozvole da ih nešto povuče na pogrešan put“, izjavio je bivši štićenik Vaspitno-popravnog doma i zatvorenik.

Bojan Trgić, socijalni radnik u Centru za odvikavanje od ovisnosti ,,Marjanovac“ Laktaši, koji je danas bio u ulozi moderatora, kaže da učenici najčešće  postavljaju pitanja koja se odnose na život u zatvoru i život poslije zatvora.