Priznanja za Opštinu Srbac, Perutninu Ptuj i Kolektor na izboru najuspješnijih u privredi Republike Srpske

Na sinoćnoj manifestaciji “Izbor najuspješnijih u privredi Republike Srpske za 2023. godinu“, koja je održana u Banskom dvoru u Banjaluci, Opština Srbac je dobila priznanje za najvišu ocjenu ispunjenosti kriterijuma u okviru BFC SEE programa.

Priznanje je primio načelnik opštine Mlađan Dragosavljević a uručila ga je ministar finansija u Vladi Republike Srpske, Zora Vidović. Manifestaciji je prisustvovao i načelnik odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Marko Miholjčić.

Opština Srbac ispunila je zahtjeve regionalnog standarda BFC SEE i stekla status opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem sa ostvarenih 87.33 od maksimalnih 100 poena čime je stekla pravo pravo na korišćenje naziva „Povoljno poslovno okruženje – Business Friendly Municipality“ i pravo korišćenja i isticanja zaštićenog znaka sertifikacije do 2026. godine.

Sertifikat BFC SEE, između ostalog, potvrđuje stabilno i predvidivo poslovno okruženje i identifikuje opštinu koja nudi najbolje uslove za ulaganje i ima najveći potencijal za razvoj što je veoma značajno za privredu i investitore koji žele da se presele ili prošire svoje poslovanje.

Među privrednim subjektima koji su dobili priznanje je i Perutnina Ptuj Srbac koja je zauzela treće mjesto u kategoriji najuspješnijih velikih privrednih društava u Republici Srpskoj u prošloj godini. Na prvom mjestu je preduzeće Mlijekoprodukt iz Kozarske dubice a na drugom Pass d.o.o. iz Bijeljine.

Priznanje za digitalizaciju proizvodnih procesa dodijeljeno je kompaniji Kolektor CCL d.o.o. Laktaši, u čijem sastavu djeluje i poslovna jedinica Srbac, a isto priznanje pripalo je i Farmi Arsenić.

Priznanja za žene koje rukovode uspješnim privrednim društvima dobile su Jelena Milinčić, Grafomark d.o.o. Laktaši, Jovana Tulumović, MI Tulumović d.o.o. Laktaši i LJiljana Vukelić, Prijedorčanka a.d.

Najuspješnije srednje privredno društvo je Mladegs Pak d.o.o. Prnjavor. Na drugom mjestu je MIP d.o.o. Prijedor, a na trećem Eko Boks d.o.o. Srebrenica.

Priznanje za najuspješnija mala proizvodno-privredna društva dobili su Antecna d.o.o. Banja Luka, Wischt d.o.o. Doboj, Poljoprom d.o.o. Istočna Ilidža, G&S Traders d.o.o. Bijeljina i Kodiak Hem d.o.o. iz Trebinja.

Mahle Electric Drives Bosnia d.o.o. Laktaši i Iskra Tela L d.o.o. Laktaši nagrađeni su za realizaciju značajnih investicija i doprinos u oblasti zapošljavanja u prošloj godini.

Kompanijama M:tel a.d. Banja Luka i Elas d.o.o. Banja Luka dodijeljeno je priznanje za doprinos razvoju korporativne društvene odgovornosti u 2023. godini.

Kompanije Alumina d.o.o. Zvornik, EFT-Rudnik i Termoelektrana Stanari d.o.o. Stanari i Sportek d.o.o. Kotor Varoš nagrađene su kao najveći izvoznici proizvoda visokog stepena finalizacije u 2023. godini.

U kategoriji za prepoznatljiv kvalitet i razvoj domaćih proizvoda, dodijeljene su nagrade privrednim društvima za proizvode, odnosno linije proizvoda, koji su se istakli svojim kvalitetom.

Nagrađeni su Steco centar d.o.o. Bijeljina za liniju proizvoda montažne kuće, Optima grupa d.o.o. Banja Luka za liniju prizvoda premium ulja, Colorit d.o.o. Banja Luka za toplotno-fasadne sisteme, Agrodestil d.o.o. Laktaši za liniju voćnih rakija i PZ Klekovača za liniju proizvoda od integralnih žitarica.

Za unapređenje dualno organizovanog obrazovanja priznanje je dobilo preduzeće Tikt Manufaktura d.o.o. iz Gradiške, dok je posebno priznanje za najveći plasman kredita u privredu dodijeljeno Novoj banci a.d. iz Banje Luke.

Priznanje za doprinos privrednom razvoju nerazvijenih opština dodijeljeno je preduzeću Petroprojekt d.o.o. Bratunac, dok je posebno priznanje iz oblasti turizma pripalo Apart hotelu Zlatni javor, Jahorina i Outdoor resort, Pecka.