Princ Filip Karađorđević u privatnoj posjeti manastiru Osovica

NJegovo kraljevsko visočanstvo princ nasljednik Filip Karađorđević, boravio je u utorak, 29. avgusta u privatnoj posjeti manastiru Osovica gdje ga je dočekao arhimandrit Teofil sa bratstvom manastira.

Po srdačnom dočeku uslijedio je obilazak manastirskog kompleksa, moleban za zdravlje i spasenje Njihovih kraljevskih visočanstava princa Filipa, princeze Danice i princa Stefana, kao i za čitav Kraljevski dom Karađorđevića. Zatim je uslijedilo posluzenje u salonu,  na kojem je dobrotom igumana pozvan uži krug zvanica: načelnik opštine koji iz opravdanih razlog nije bio prisutan, kumovi i prijatelji manastira. Tada su od strane igumana Teofila princu Filipu uručeni pokloni Ikona Presvete Bogorodice Trojeručice, kao i uramljeni srebrni novac Svetih kraljeva Uroš, Dragutina i Milutina Nemanjića, Vukašina Mrnjavčevića, Đurđa Brankovića i Njihovih kraljevskih veličanstava kralja Petra I, Aleksandra I i Petra II, što je dar oca arhimandrita i bratstva princu Stefanu.

Istom prilikom  od strane predsjednika Upravnog odbora Centra za kulturu i sport Srbac Branke Sančanin, na poklon je uručeno vrijedno umjetničko djelo koje je nastalo na Likovno-ekološkoj koloniji “Bardača-Srbac 2023”.

Prestolonasljednik srpske krune nalazi se u višednevnoj posjeti Republici Srpskoj a prethodno je nekoliko dana, sa suprugom Danicom, boravio na jezeru “Balkana” nadomak Mrkonjić Grada.

Tokom posjete Mrkonjić Gradu, obišao je Hram Svetog Save koji je osvećen 2018. godine od strane patrijarha srpskog Irineja a položio je i cvijeće na spomenik svom čukundjedu, kralju Petru Prvom Karađorđeviću koji je ratovao na ovim prostorima u Bosansko-hercegovačkom ustanku, odnosno u nacionalnom pokretu oslobođenja Srba od Osmanske vlasti.

Naime, kada je 1875. godine buknuo ustanak u Hercegovini i Bosanskoj krajini, kralj Petar se pridružio kao dobrovoljac pod pseudonimom Petar Mrkonjić, a iz tog razloga ova lokalna zajednica, u znak sećanja na njegovog čukundjedu i najvoljenijeg srpskog kralja, nosi ime Mrkonjić Grad.

NJegovo kraljevsko visočanstvo princ nasljednik Filip rođen je u Ferfaksu u Virdžiniji, SAD, 15. januara 1982. godine. On je brat blizanac Kraljevića Aleksandra i prvi u redu nasljeđa Prestola. Sin je prestolonasljednika Aleksandra i NJenog carskog i kraljevskog visočanstva princeze Marije da Glorije od Orleana i Bragance. Kraljević Filip je unuk kralja Petra Drugog i kraljice Aleksandre. Kršteni kumovi su mu grčki kralj Konstantin, španska kraljica Sofija i vojvotkinja od Kalabrije.

Princ nasljednik Filip i princeza Danica vjenčali su se u Sabornoj crkvi u Beogradu. Vjenčanje je služio NJegova svetost patrijarh srpski Irinej. Kuma je bila princeza Viktorija od Švedske, a kum princ Petar. Dobili su sina Stefana u Beogradu 25. februara 2018. godine.

Princ Filip živio je u Virdžiniji do 1984. godine. Zajedno sa bratom blizancem princom Aleksandrom krenuo je prvo u obdanište u Sevilji u Španiji a zatim u Londonu. Sa osam godina princ Filip je 1990. godine postao učenik jedne od najboljih osnovnih škola u Londonu. Godine 2000. maturirao je na Kraljevskoj školi u Kanterberiju u Engleskoj, gdje je postigao odlične rezultate.

Diplomirao je na Londonskom Univerzitetu (UCL) na odsjeku za društvene nauke i poslije toga je radio za Landsbanki u London Sitiju. Završio je École hôtelière de Lausanne (EHL) u Švajcarskoj i radio u hotelu Ritz u Londonu. Princ Filip je radio za IKOS, renomirani globalni hedž fond, na Kipru kao i sa renomiranim globalnim menadžerom za upravljanje aktivima u Londonu. Govori engleski, španski, francuski i srpski jezik.

LJubitelj je surfinga, snoubordinga, fudbala i vježbanja. Godine 2010. je istrčao Atinski maraton, 2011. Beogradski polu-maraton, a 2014. Londonski maraton. Interesuju ga slikarstvo, finansijska tržišta, muzika i meteorologija. Princ Filip i Kraljevska porodica nastanili su se u Kraljevskom Dvoru u Beogradu 17. jula 2001. godine.