Predstavnici Srpca prisustvovali proslavi Dana opštine Novogrođec

Delegacija opštine Srbac boravila je proteklog vikenda u posjeti bratskoj opštini Novogrođec u Poljskoj i prisustvovala brojnim dešavanjima povodom Dana opštine.

Našu delegaciju činili su načelnik opštine Mlađan Dragosavljević, predsjednik Skupštine opštine Miloš Budić, koordinator saradnje opština Srbac i Novogrođec Miroslav Ćetojević i šef odsjeka pomoćnih i tehničkih poslova Bojan Babić.

Prvog dana posjete, u subotu, 26. avgusta, organizovana su brojna sportska takmičenja a dan kasnije priređena je centralna manifestacija u gradskom parku.

Nastupila su brojna kulturno-umjetnička društva i regionalni muzičari a bili su izloženi brojni štandovi sa poljskom i balkanskom hranom, ručnim radovima i suvenirima.

Posebna atrakcija je bilo takmičenje u najdužoj balkanskoj piti a pobjedu je odnijela mjesna zajednica Geraltov koja je pripremila pitu dugačku sedam metara.

Naši predstavnici bili su u žiriju koji je ocjenjivao izlagače hrane a zajedno sa predstavnicima opštine Novogrođec na otvaranju manifestacije pustili su golubove mira i tako poslali poruku sloge, jedinstva i višedecenijske bratske povezanosti dva naroda.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević kaže da je na njega poseban utisak ostavila industrijska zona u Vikrotiju u koju je uloženo oko milijardu evra a ovdje se nalaze pogoni poznatih svjetskih kompanija, među kojima je i Tojota.

“Obišli smo i pogon za proizvodnju porcelana u Pažicama koji je zaista impozantan sa velikim brojem radnika, kao i ranč Goščišov koji je takođe unikatan u svakom pogledu”, rekao je načelnik Dragosavljević.

On je uputio zahvalnost gradonačelniku Robertu Relihu, odbornici Skupštine opštine Novogrođec Antonini Šelehovič i domaćinu Boguslavu Šelehoviču koji su ih dočekali na srdačan način.

“Potrudićemo se da takođe budemo dobri domaćini u oktobru na proslavi krsne slave i Dana opštine Srbac kada će nam u goste ponovo doći naši prijatelji iz Poljske”, istakao je načelnik Dragosavljević.

Opštine Srbac i Novogrođec potpisale su 2012. godine sporazum o bratimljenju čime su se opredjelile da razvijaju prijateljske odnose i različite oblike saradnje i čuvaju uspomenu na period kada su teritoriju opštine Srbac, krajem 19. i početkom 20. vijeka, naseljavali Poljaci, koji su se po završetku Drugog svjetskog rata vratili u domovinu, ali i dalje čuvaju našu tradiciju i običaje.