Predsjednica RS Željka Cvijanović donacijom za opremanje kuće obradovala višečlanu porodicu Večernović iz Nožičkog

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović posjetila je danas višečlanu porodicu Večernović iz Nožičkog i uručila joj rješenje o donaciji za dogradnju i opremanje kuće.Senka i Velibor Večernović imaju šestoro djece, dječake Gojka i Aleksandra, te djevojčice Goranu, Bojanu, Maju i Jelenu. Najstariji Gojko ima 14 godina, a najmlađi Aleksandar godinu i po.Velibor je nezaposlen, zarađuje radom u nadnicama, a jedino redovno primanje im je dječiji dodatak., uz mjesečnu naknadu od Opštinske uprave u iznosu od 100 КM namijenjenoj za višečlane porodice sa četvoro i više djece.Cvijanović je istakla da joj je zadovoljstvo što može pomoći ovakvoj porodici, te osim donacije za dogradnju kuće najavila još jednu u vidu plastenika.

„Ovo je skromna porodica koja nema nikakva velika očekivanja. Ali, ono što je realno za očekivati jeste da im se naprave bolji uslovi za život i to ćemo i uraditi ovom donacijom koju je obezbijedio kabinet predsjednice“, rekla je Cvijanović. Prema njenim riječima, sredstva će biti iskorištena za sanaciju kuće i obezbjeđivanje boljih uslova za život Večernovića

.„Ono što bi trebalo da im olakša jeste i plastenik i vidim da je ova porodica posebno zahvalna na tome i da će im to mnogo značiti“, naglasila je Cvijanović.Ona je istakla da je važno da republička i lokalna vlast brinu o porodicama koje imaju više djece i koje žele da im grade neku bolju budućnost.

„Mislim da je uloga svih nas, na kojem god nivou vlasti bili, da udružimo snage i pomognemo tim ljudima. Bilo bi najbolje da se za ove porodice obezbijedi posao, da ljudi sami brinu o svojim porodicama, ali to, nažalost, nije uvijek moguće. Na tome ćemo raditi u perspektivi“, poručila je Cvijanović. Ona je naglasila da je mnogo urađeno u okviru širokog programa pomoći višečlanim porodicama širom Republike Srpske, bilo da je riječ o finansijskoj podršci, podršci koja se odnosila na izgradnju kuća ili besplatne udžbenike, te izrazila zahvalnost lokalnoj zajednici koja nastoji na izađe u susret potrebama svojih građana.

Senka Večernović je zahvalila za ogromnu pomoć, ističući da će im na ovaj način biti riješen trenutno najveći problem.

„Posebno nam znači to što ćemo dobiti plastenik, jer od poljoprivrede živimo. Suprug i ja nemamo stalan posao, ali radimo za svoju djecu“, rekla je Senka.

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević rekao je da je lokalna vlast ranije, u okviru svojih mogućnosti, izlazila u susret Večernovićima da im se obezbijede što bolji uslovi stanovanja.

„Zahvaljujući donaciji predsjednika i njenog kabineta kuća će biti proširena. Zadovoljan sam što će ova dječica dobiti bolje uslove za odrastanje, a posebno mi je drago što višečlane porodice uvijek mogu da računaju na pomoć republičkih vlasti, ali i lokalne zajednice“, poručio je Dragosavljević.On je dodao da Večernovići dobijaju redovna mjesečna davanja u okviru mjera pronatalitetne politike opštine Srbac i naglasio da će i Opštinska uprava finansijski podržati adaptaciju njihove kuće.

U posjeti porodici Večernović danas je bila i ministar finansija u Vladi Republike Srpske, Zora Vidović.