Praznike proslaviti uz poštovanje epidemioloških mjera

Epidemiološka situacija u opštini Srbac je bila povoljnija u decembru ali je proteklih dana ponovo zabilježen blaži rast broja zaraženih od virusa korona, zbog čega je neophodno striktno poštovanje epidemioloških mjera, naročito tokom predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika.Ovo je jedan od zaključaka sa današnje sjednice Opštinskog štaba za vanredne situacije kojom je predsjedavao načelnik opštine Mlađan Dragosavljević.Direktor Doma zdravlja, Mirko Stojić, rekao je da je zbog smanjenog broja dolazaka pacijenata ukinut rad respiratorne ambulante u drugoj smjeni, dodajući da je bio lično zadovoljan epidemiološkom situacijom u proteklom mjesecu.„Imali smo do desetak pregleda dnevno što je značajno manje u odnosu na raniji period kada je bilo oko 50 i više. Međutim, očekuju nas praznici, tako da nije isključeno da do kraja januara ponovo dođe do porasta broja zaraženih ako se ne budu poštovale preporučene mjere“, rekao je Stojić.

On dodaje da su do sada obradili oko 600 seroloških testova koji pokazuju da je već oko 30 odsto Srpčana bilo zaraženo novim virusom, što je na nivou republičkog ispitivanja koje je vršeno od strane nadležnih institucija.

„To dokazuje da se već polako krećemo ka kolektivnom imunitetu“, rekao je Stojić.Zbog mjera koje su na snazi, večeras neće biti organizovanog dočeka Nove godine po ugostiteljskim objektima koji mogu raditi samo do 22 časa.Zamjenik komandira Policijske stanice Srbac, Siniša Radojčić, rekao je da će se u saradnji sa opštinskom inspekcijom vršiti kontrola rada ovih objekata, ali i poštovanja drugih preporuka, poput zabrane većih javnih okupljanja, nošenja zaštitnih maski i slično.

„Do sada smo zabilježili oko dvadesetak prekršajnih postupaka zbog nenošenja zaštitnih sredstava i dva krivična djela zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima. Večeras smo neprestano na terenu i kontrolišemo poštovanje mjera, kao i saobraćaj i javni red i mir“, rekao je Radojčić.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević uputio je apel građanima da predstojeće novogodišnje i božićne praznike proslave u krugu najbliže porodice u skladu sa epidemiološkom situacijom i preporučenim mjerama nadležnih institucija.

“Broj zaraženih i preminulih osoba od posljedica virusa korona i dalje je zabrinjavajući, što svjedoči da pandemija još uvijek prijeti funkcionisanju zdravstvenog sistema u Republici Srpskoj čiji kapaciteti su već odavno iscrpljeni. Po tradiciji se za vrijeme Nove godine i Božića građani više druže i okupljaju, što samo po sebi povećava rizik za prenošenje virusa. Zbog toga apelujem da se proslave organizuju u onom broju koji je propisan, i da se uslijed ograničenog rada ugostiteljskih objekata izbjegavaju organizovane zabave u većim grupama u privatnoj režiji jer takva okupljanja mogu doprinijeti pogoršanju epidemiološke situacije“, rekao je načelnik Dragosavljević.Da je situacija još uvijek daleko od dobre, potvrđuje načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Nenad Bilanović koji kaže da je početkom mjeseca bilo svega osam aktivno zaraženih virusom korona u Srpcu a da je sada taj broj već porastao na 25.

„Ne smijemo se opuštati, pogotovo ne tokom proslave novogodišnjih praznika, zbog čega ćemo se potruditi da svi kafići budu zatvoreni u 22 časa a preporučujem da se ne organizuju veća privatna okupljanja i da građani ne odlaze na takve zabave“, rekao je Bilanović.

On dodaje da je od početka pandemije izdato 2055 rješenja o kućnoj izolaciji od čega je ukupno pozitivnih bilo 497 a preminulo je 21 lice. Trenutno se 55 osoba nalazi u kućnoj izolaciji od čega je skoro polovina aktivno pozitivna na virus korona.

Na sjednici štaba je bilo riječi i o nedavnim zemljotresima koji su se osjetili i u Srpcu i koji su pričinili manja oštećenja na javnim objektima.

Protonamjesnik Željko Sarić je izrazio mišljenje da je potrebno više poraditi na edukaciji učenika, nastavnika i profesora o ponašanju u takvim situacijama.

Samostalni stručni saradnik Dalibor Кošutić rekao je da je prije nekoliko godina organizovana edukacija u osnovnoj školi u Sitnešima o postupanju u slučaju zemljotresa, uz prisustvo direktora svih srbačkih škola, i dodao da se takve mjere trebaju primjeniti u svim osnovnim i srednjoj školi.

Tokom sjednice je bilo riječi i o predstojećem Danu Republike. Načelnik Odjeljenja za opštu upravu Duško Mitrić rekao je da će u skladu sa preporukama resornog ministarstva biti istaknute zastave Republike Srpske na svim javnim objektima, a u planu je i polaganje cvijeća na centralnom spomen obilježju, u skladu sa epidemiološkim mjerama.