Praznik ikone Presvete Bogorodice Trojeručice proslavljen u manastiru Osovica

U prisustvu više hiljada vjernika iz raznih dijelova Republike Srpske, u manastiru Osovica danas je proslavljen praznik Ikone Presvete Bogorodice Trojeručice.

Svetu arhijerejsku liturgiju služili su episkop banjalučki Jefrem i episkop marčanski Sava, novi vikar episkopa banjalučkog Јefrema, uz sasluženje sveštenika banjalučke eparhije.

Vladika Jefrem je u svoj besjedi rekao da je cilj gradnje  hramova spasenje duša vjernika, odnosno njihovo okupljanje u zajedničkoj molitvi i zahvalio svima koji su dali doprinos da izgradnja  i obnova manstira idu neočekivano brzom dinamikom, a da je dolazak ikone Presvete Bogorodice Trojeručice veoma važan za manastir i vjernike.

,,Ovdje, u ovoj našoj svetoj obitelji, sa dodatnom vjerom i poštovanjem Presvete Bogorodice Trojeručice pretvorili smo ovu svoju skromnu svetinju, skromni manastir u mali Hilandar – mali Hilandar po obimu, ali veliki po važnosti za naš narod i našu Crkvu. Kada se, prije nepunih 20 godina, krenulo u ovaj posao, moglo se samo reći da je potrebno mnogo, mudrosti, hrabrosti  i vjere, a sada vidimo da je, uz pomoć Božiju, bilo uspješno. Sve bogomolje se grade da bi okupile narod, a ova izgradnja je bila uspješna zahvaljujući narodu, svakom prilogu, bio on mali ili  veliki-podjednako je važan”, rekao je vladika Jefrem.

Nakon preuzimanja dužnosti vikara episkopa banjalučkog  Jefrema, vladika Sava je po prvi put služio  Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Osovica, manastiru u kojem je primio monaški postrig. Otac Sava je isktakao da Presveta Bogorodica pred Gospodom zastupa srpski rod, a da se vjernici tim povodom mole pred njenom ikonom.

,,Ovaj naš sveti manastir, pod pokrovom Presvete Bogorodice nije mogao više biti ispod praha i otomanskog pepela,već je morao postati hram u kojem se poje u slavu Božiju, u kojem se uzneose molitve Gospodu našem Isusu Hristu i majci njegovoj Presvetoj Bogoridici, ali i svim svetima. Mi smo danas ovdje zato što nas priziva sama Majka Božija, priziva nas da se poklonimo ikoni čiji se protip nalazi u manastiru Hilandaru i pred kojom se za cijeli naš rod mole monasi Svete Gore. Tako i mi danas ovdje dolazimo na njen praznik, da joj se molimo, da joj pjevamo, da se njome nadahnjujemo i da svoj život usmjeravamo u onom pravcu u kojem je ona svoj život usmjerila – na pomaganje rodu ljudskome, što ona čini čak i nakon usnuća, zastupajući rod naš pred Gospodom samim”, rekao je vladika Sava

Obraćajući se prisutnima, iguman manastira Osovica arhimandrit Teofil je poželio dobrodošlicu svima koji su došli da zajedno sa manastirskim bratstvom i bogoljubivim narodom Božjim proslave praznik najveće nacionalne svetinje – ikone Presvete Bogorodice Trojeručice.

,,Ovaj blagoslov Svete carske lavre manastira Hilandar, čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Trojeručice je manastir Osovicu učinila malim Hiladnarom. Dolaskom ove čudotvorne ikone sve biva bolje, lakše i blagoslovenije. Blagočestevi narod naš po vjeri svojoj nalazi iscjeljenje od raznih nedaća, čemu smo svi svjedoci, a naš manastir dobija jednu novu duhovnu misiju”, rekao je otac Teofil i dodao da manastir Osovica svakim danom postaje ljepši, da se osjeća sve veća blagodat zahvaljujući ikoni Presvete Bogorodice Trojeručice, jer sve više naroda dolazi da joj se pomoli, a da ikona zaista čini čuda svjedoče svi darovi koje je narod u znak zahvalnosti ostavio I koji se ispred nje vide.

Kuma slave je bila ministarka finansija u Vladi Repubčlike Srpske Zora Vidović, kojoj je episkop banjalučki Jefrem uručio Orden Svetog Save, najviše odlikovanje koje dodeljuje Srpska pravoslavna crkva.

Ministrica Zora Vidović kaže da joj je čast i zadovoljstvo što je sa svojom porodicom mogla da doprinese izgradnji manastira Osovica, a po pitanju odlikovanja koje je dobila, ističe da je posebno zahvalna i srećna.

,,Meni je zaista čast što sam kuma slave manastira Osovica i čast mi je I zadovoljstvo što sam sa svojom porodicom mogla da doprinisem završetku izgradnje manastirske kapije.  Posebnu zahvalnost izražavam Srpskoj pravoslavnoj crkvi na visokom priznanju, a ta zahvalnost će trajati do kraja mog života. Orden za mene ima veliku važnost, ali on nosi i veliku odgovornost. Pomagaću koliko god mogu, a ta svoja nastojanja su prenijeti na svoju djecu i unučiće”, rekla je ministrica Vidović.

Svečanostima je prisustvovao i načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević kaže da se rado odazove na poziv za dolazak u manastir Osovica i ističe da manastirski kompleksa ima nemjerljiv značaj za opštinu Srbac.

,,Kao i svaki put, rado sam se odazvao pozivu za dolazak u ovu svetinju i sa zadovoljstvom im pružam podršku. Na zadovoljstvo svih građana, manastir Osovica je mjesto koje nas okuplja, a tome svjedoči i veliki broj vjernika koji su dana sovdje prisutni i koji su stigli iz krajeva Republike Srpske. Manastir predstavlja jedno od glavnih obilježja naše lokalne zajednice, a iz godine u godinu stiče sve veći ugled, vsvojom duhovnom vrijednošću skreće paćnju i okuplja sve više vjerujećeg naroda”, rekao je načelnik Dragosavljević.

Po završetku Svete arhijerejske liturgije i ophoda oko hrama, osvećena je manastirska kapija čija je izgradnja nedavno završena.

Među brojnim građanima koji su prisustvovali svečanostima bili su i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić, načelnica Odjeljenja za finansije Zorica Stamenić, komandir Policijske stanice Srbac Siniša Šnjegota I drugi gosti.

Obilježavanje praznika počelo je juče večernjim bdenijem, nakon čega je priređen kulturno-umjetnički program.

Zahvaljujemo Nikoli Kulagi na ustupljenim profesionalnim fotografijama!

Više fotografija možete pogledati klikom na link: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=radiosrbac.srbac&set=a.3444229942460967