Poziv poljoprivrednicima da se aktivno uključe u proljećnu sjetvu

Opštinska uprava Srbac obavještava poljoprivredne proizvođače da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS pokrenulo aktivnosti na omasovljenju zasijavanja površina za proljetnu sjetvu.

Ova aktivnost odvija se nesmetanim tokom i pored složene epidemiološke situacije u Republici Srpskoj usljed pojave novog virusa korona.

Zatražena su određena finansijska sredstva od strane IFAD projekta kako bi se sačinili paketi pomoći a koji se odnose na omasovljenje zasijavanja površina, kako za poljoprivredne proizvođače tako i za domaćinstva koja žele da izvrše zasijavanje za svoje potrebe u ovoj sjetvenoj sezoni.

Omogućena su i prava na podsticajna sredstva za: regresirano dizel gorivo, premiju za mlijeko i premiju za proizvodnju merkantilne pšenice svim poljoprivrednim gazdinstvima, kao i onima koja nisu u Poreskoj upravi prijavili obavezne doprinose za 2019. godinu i nisu izmirili obaveze za protivgradnu naknadu za 2019. godinu.

Pored prikupljanja podataka o stanju repromaterijala za sjetvenu sezonu, ministarstvo je u proteklom periodu prikupilo podatke i o zalihama gotovih proizvoda, mlinske, mesne i mljekarske industrije, a preduzete su i aktivnosti na nabavci kukuruza, pšenice i soje.

Sve to dovoljno govori da resorno ministarstvo aktivno djeluje za vrijeme pandemije korona virusa i preduzima aktivnosti kako bi omogućilo poljoprivrednicima da obavljaju proizvodnju u skladu sa planom, a naročito kako bi bile zasijane što veće površine u ovoj sjetvenoj sezoni.