Požar u Srpcu uništio krov zgrade i osam stanova

Požar koji je juče oko 18.30 časova  izbio na stambenoj zgradi u centru Srpca u ulici Mome Vidovića, ugašen je nakon dva časa velike borbe srbačkih i gradiških vatrogasaca  sa stihijom koja je zaprepastila na stotine mještana koji su se okupili, nemoćni da bilo šta pripomognu.

„U jutarnjim časovima primijećen je sumnjiv dim na krovu zgrade, pozvani su vatrogasci koji su utvrdili da dimnjak nije zapaljen i predložili stanarima da ne lože vatru, ali je oko 18 časova naveče buknuo strašan požar koji je zahvatio krovnu konstrukciju na objektu, dužine preko 40 metara. Krov je potpuno stradao, kao i četiri  stana na prvom spratu, dok  su četiri stana u prizemlju, takođe, skoro potpuno uništeni zbog velike količine vode iz  cisterni  koje su gasile požar, tako da je sva imovina uništena“, kaže Goran Jazović,  jedan od stanara i dodaje da je sreća da to nije bilo po noći, jer bi, u tom slučaju, bilo upitno da li bi svi stanari na vrijme bili evakuisani.

Drugi stanar Bogoljub Vranić kaže da se požar munjevito širio i da stanari nisu mogli skoro ništa spasiti iz stanova .

„Zahvaljujem  načelniku opštine Srbac Mlađanu Dragosavljeviću i njegovim saradnicima koji su sa svim stanarima održali hitan sastanak i ohrabrili nas da nećemo ostati sami u ovoj nevolji i da će nam opštinska uprava pružiti sve kako bi stanovi bili sanirani i šteta ublažena“,kaže Vranić.

„Kompletna opštinska uprava i građani Srpca saosjećaju sa  16 članova porodica koje su u jednom trenutku ostale bez krova nad glavom i imetka koji su imali u osam stanova. Odmah smo donijeli odluku da sve stanare koji nemaju mogućnosti da se sklone kod rodbine, smjestimo u drugi odgovarajući prostor i da za njih platimo troškove stanovanja, dok se ne nađe rješenje za sve njih. Odmah ćemo angažovati građevinske stručnjake da daju mišljenje da li se objekat može detaljno rekonstruisati, ali u svakom slučaju mora se naći brzo rješenje da se objekat prekrije, jer su meteorolozi najavili kišne dane“, rekao je Dragosavljević i dodao da će stručnjaci raditi na procjeni štete, a Tužilaštvo i inspektor za zaštitu od požara radiće na utvrđivanju uzroka požara. Takođe, zahvalio je  srbačkim i gradiškim vatrogascima na velikoj požrtvanosti prilikom gašenja  požara.

Zamjenik komandira Policijske stanice Srbac Siniša Radojčić rekao nam je da su pripadnici Policijske stanice Srbac i Policijske uprave Gradiška bili na licu mjesta i obezbjeđivali objekat.

Stambena zgrada u ulici Mome Vidovića podignuta je za potrebe  policijskih službenika  još 1948. godine,  kao i još dvije slične njoj .U njima se nalazi drvena međuspratna konstrukcija sa plafonima od  daske i trske,pa nije čudo što se požar tako brzo širio.