Počele pripreme za obilježavanje slavskih svečanosti u Srpcu

Danas je pod predsjedavanjem načelnika opštine Mlađana Dragosavljevića,održana prva sjednica organizacionog odbora za obilježavanje krsne slave i Dana opštine Srbac – Pokrova Presvete Bogorodice.

Na sjednici je dogovoreno da slavske svečanosti i ove godine traju tri dana, a počeće u četvrtak, 12. oktobra parastosom koji će biti organizovan u 11 časova na centralnom spomen obilježju u znak sjećanja na poginule borce u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

U petak, 13. oktobra, od 18 časova, u Domu kulture “Uglješa Kojadinović” biće održana izložba likovnih radova sa ovogodišnje bardačke kolonije na kojoj je stvaralo 40 umjetnika iz 13 zemalja a od 19 časova održaće se svečana akademija uz prigodan kulturni program i dodjelu nagrada i priznanja Opštine Srbac u vidu povelja, zahvalnica i nagrada opštine mladima.

Trećeg dana slavskih svečanosti, u subotu, 14. oktobra, biće održana liturgija u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice sa početkom u 9 časova a od 11 časova svečana litija do Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg gdje će u 11.30 časova biti izvršen slavski obred.

I ove godine planiran je Pokrovski dan folklora, koji će početi u 12 časova a okupiće kulturno-umjetnička društva sa područja naše opštine i mališane Dječijeg vrtića “Naša radost” a istog dana biće održan i tradicionalni Konjički sabor uz dolazak većeg broja konjičkih klubova i uzgajivača konja.

Tokom slavske svečanosti, na trgu će biti postavljeni štandovi sa prigodnim posluženjem za sve građane a biće organizovan i mini sajam Udruženja žena Srbac čije članice će izložiti rukotvorine, ukrasne i odjevne predmete, zimnicu, kozmetiku i druge proizvode.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević rekao je da se ove godine obilježava 90. godišnjica imena Srpca i da su u skladu s tim planirani i neki dodatni programski sadržaji.

“Imamo u planu prijem za dobrovoljne davaoce krvi iz Srpca kako bismo pridali zaslužen značaj ovoj kategoriji stanovništva koja zaslužuje minimum pažnje s naše strane jer su spasili jedan broj ljudskih života svojim humanim radom i gestom. Ostala je i mogućnost da jednim koncertom upotpunimo sva dešavanja i tako obilježimo ovaj jubilej, ali je sve još uvijek u idejnoj fazi i na sljedećim sastancima organizacionog odbora ćemo definisati kompletan sadržaj i blagovremeno informisati javnost o svemu što će se dešavati tokom slavskih dana”, rekao je načelnik Dragosavljević.

U sklopu slavskih svečanosti i ove godine se organizuje srbački jesenji vašar koji će i ove godine biti održan od 12. do 14. oktobra na lokalitetu kod sportske dvorane “9. januar” u Srpcu a u planu je takođe da budu organizovani neki dodatni sadržaji na vašaru.

Krsna slava opštine Srbac se proslavlja 14. oktobra, na dan Pokrova Presvete Bogorodice, a Dan opštine se slavi u znak sjećanja na 2. novembar kada je prije 89 godina, odlukom ministra Kraljevine Jugoslavije, tadašnji Bosanski Svinjar preimenovan u Srbac.