Otvoren 40. saziv Likovno-ekološke kolonije “Bardača-Srbac”

Na jubilarnom 40. sazivu Likovno-ekološke kolonije „Bardača-Srbac“ koji je sinoć svečano otvoren u Domu kulture „Uglješa Кojadinović“ u Srpcu, okupilo se četrdeset akademskih slikara iz 13 zemalja.Slikari će svoja djela stvarati do 9. jula kada će u Trening centru Prirodno-matematičkog fakulteta u Bardači biti organizovana završna izložba.

Radovan Mitraković, direktor Centra za kulturu i sport Srbac, rekao je da umjetnici drugu godinu zaredom stvaraju na temu „Spas planete Zemlje – Oaza Srbac“ a najvrijedniji radovi ući će u fundus kolonije koji broji 672 slike.

“Na prijedlog osnivača kolonije Rajka Petkovića, ovaj i prošlogodišnji saziv smo sastavili u jedan događaj okupljajući umjetnike iz cijelog svijeta koji upućuju zajednički apel za očuvanjem eko sistema naše planete i rezervata Bardača. Trudili smo se da okupimo rekordnih 40 slikara za jubilarni saziv u čemu smo uspjeli”, rekao je Mitraković.

On dodaje da je troje slikara koji su bili najavljeni, spriječeno iz zdravstvenih i drugih razloga da dođu na koloniju, ali će učestvovati putem interneta u njenom radu i poslaće slike na zadatu temu.

Mitraković kaže da su pokušali dovesti i jednu renomiranu umjetnicu iz Egipta, ali zbog problema sa vizom na kraju nije mogla potvrditi učešće.

“Ponosni smo što smo obezbijedili dolazak vrhunskih umjetnika koji su ostvarili značajne internacionalne uspjehe, a njihova iskustva će naročito značiti polaznicima škole slikanja koju smo ove godine izdigli na viši nivo jer će mladi talenti po prvi put raditi sa profesionalnim bojama i platnima”, rekao je Mitraković i uputio zahvalnost donatorima i Opštini Srbac na podršci.

Кoloniju je zvanično otvorio načelnik opštine Mlađan Dragosavljević koji je rekao da se uvjerio u odličnu organizaciju dostojnu jubileja i izrazio nadu da će umjetnici pronaći potrebnu inspiraciju.

“Mnogi od vas slikara ovdje su prvi put a neki uzimaju učešće već godinama i nadam se da ćete odavde ponijeti samo lijepe uspomene. Nadam se da će naš fundus postati još bogatiji za brojna likovna djela koja će biti na ponos svih nas”, rekao je načelnik Dragosavljević.

Crnogorska umjetnica Jelena Vušurović kaže da je već godinama redovan učesnik bardačke kolonije i ističe da joj je čast što je izabrana za člana umjetničkog savjeta.

“Mi se svi ovdje osjećamo kao jedna velika porodica i to je ono što Bardaču izdvaja od drugih kolonija. Potrudićemo se da djela koja budemo stvarali govore umjesto nas i pošalju poruku da je ovakve prirodne dragulje potrebno sačuvati kako bi u njima mogla uživati i buduća pokoljenja”, rekla je Vušurović.

Na otvaranju kolonije posjetioci su mogli pogledati radove akademskog slikara Dalibora Dade Ćetkovića iz Bara na njegovoj 23. samostalnoj izložbi.

“Slike pripadaju velikom ciklusu pod nazivom „Antares“ koji je nastao prije tri godine dok sam boravio u SAD-u. Predstavio sam samo jedan dio radova jer su ostale trenutno izložene u Smederevskoj Palanci i ovo je po prvi put u mojoj karijeri da paralelno organizujem dvije izložbe”, rekao je Ćetković.

Na četrdesetom sazivu bardačke kolonije učestvuju akademski slikari iz Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Engleske, Italije, Turske, Švedske, Bugarske, Albanije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Republike Srpske.