Osamnaest srednjoškolaca iz Srpca dobija stipendije resornog ministarstva

Za 18 učenika prvog razreda Centra srednjih škola „Petar Kočić“ Srbac, koji pohađaju smjer bravara-zavarivača, odobrene su stipendije Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske u mjesečnom iznosu od 100 KM.

Pored redovne stipendije, za učenike-putnike biće pokriveni i troškovi prevoza.

Pravo na dodjelu stipendiju i refundiranje troškova prevoza srbački srednjoškolci su stekli na osnovu liste deficitarnih zanimanja koju je objavila Vlada Republike Srpske, a kojom su obuhvaćena 23 zanimanja u 33 škole u 22 jedinice lokalne samouprave za školsku 2021/22. godinu, među kojima je i Srbac.

„Na ovoj listi našlo se i deficitarno zanimanje bravar-zavarivač u našem srednjoškolskom centru. Uprava škole nam je dostavila spisak đaka koga smo poslali u resorno ministarstvo na odobravanje, nakon čega je načelnik opštine Mlađan Dragosavljević donio zaključak o odobravanju isplate, budući da ministarstvo isplaćuje sredstva preko jedinice lokalne samouprave. Nedavno je isplaćena prva stipendija a trajaće sve do kraja nastavne godine“, rekao je Marko Miholjčić, načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti.

Na ovaj način mjesečno će se sredstvima resornog ministarstva isplaćivati 2712 KM.