Opštinski štab produžio sve mjere do 28. septembra

Štab za vanredne situacije opštine Srbac donio je odluku da produži sve mjere prevencije širenja virusa korona do 28. septembra, u skladu sa zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije.
Samim tim, i dalje je na snazi zabrana svih javnih okupljanja u grupama većim od 50 lica. Radno vrijeme ugostiteljskih objekata za ishranu i piće od 06.00 do 24.00 časa, takođe se produžava za još 14 dana.
Pružanje ugostiteljskih usluga ishrane i pića u dozvoljenom vremenskom periodu od 06.00 do 24.00 časa, odnosi se i na ugostiteljske objekte za smještaj.
Do 28.09.2020. godine dozvoljavaju se takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisustva publike, uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje je propisao JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“.

Na današnjoj sjednici je konstatovano da na području naše opštine trenutno ima 13 aktivno zaraženih lica od čega za 11 njih rješenje o kućnoj izolaciji važi do srijede.
Direktor Doma zdravlja Srbac, Mirko Stojić, rekao je da je situacija nešto povoljnija i da je smanjen broj osoba koje se javljaju za pregled sa povišenom temperaturom.“Međutim, uskoro nam dolazi hladnije vrijeme kada nastupa sezona gripa, tako da se u tom periodu očekuje ponovo veći broj pacijenata sa respiratornim tegobama”, rekao je Stojić.
On dodaje da su u Domu zdravlja do sada uradili oko 500 testiranja kojima se može utvrditi prisustvo antitijela u krvi koja pokazuju da li je neko trenutno zaražen ili je bolovao od virusa korona, a od ukupnog broja testiranih kod oko osam odsto građana je utvrđen određen nivo antitijela.
Na sastanku je bilo riječi i o stanju bezbjednosti, pa je tako konstatovano da su i dalje prisutna okupljanja mladih na javnim površinama nakon zatvaranja ugostiteljskih objekata. Zbog toga su pojačane kontrole saobraćaja u tom periodu od strane pripadnika Policijske stanice Srbac, kako bi se prvenstveno spriječilo da mladi pod uticajem alkohola sjedaju za volan.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević pozvao je građane da se i dalje pridržavaju utvrđenih mjera jer je očigledno da epidemiološka situacija još uvijek nije na zadovoljavajućem nivou.
“Republički štab je danas produžio sve mjere za još 14 dana, što smo i mi podržali na sjednici našeg štaba jer svake sedmice imamo određen broj novih slučajeva. Još uvijek nije izvjesno kada će doći do popuštanja mjera, tako da građani treba da se ponašaju odgovorno, nose zaštitna sredstva u propisanim situacijama i poštuju fizičku distancu”, rekao je načelnik Dragosavljević.