Okrugli sto na temu ,,Položaj slijepih i slabovidih lica u društvu i iznalaženje mogućnosti njihovog zapošljavanja“.

Opštinska organizacija slijepih i slabovidih lica Srbac u petak je u sali Opštine u Srpcu organizovala Okrugli sto na temu ,,Položaj slijepih i slabovidih lica u društvu i iznalaženje mogućnosti njihovog zapošljavanja“. Skup je otvorila sekretar Sanela Žujić koja je predstavila rad Opštinske organizacije u Srpcu koja broji trenutno 34 člana.

Predsjednik Božidar Drinić ukazao je na potrebe i probleme sa kojim se susreću u opštinskoj organizaciji apostrofirajući prioritete a to su zapošljavanje ovakvih lica sa invaliditetom kao i problem kancelarije za rad sa slijepim i slabovidnim licima u Srpcu.

U nastavku okruglog stola prisutnim se obratio predsjednik Saveza Slijepih RS Branko Suzić koji je istakao da je problem zapošljavanja ovakvih lica generalni problem u RS i da Savez radi na stavranju ambijenta da se pruži šansa da kroz razne projekte zaposli svoje članove . Sve to po njegovim riječima ide dosta teško i sporo.

Direktor Centra za djecu i omladinu ometenu u razvoju ,,Budućnost” Derventa Vladan Popović rekao je da je kruna njihovog rada da se nađe zaposlenje ove kategorije stanovništva. Ono što je trenutno aktuelno jeste obuka za posao fizioterapeuta. Njegovo mišljenje je da svaka lokalna zajednica u svojim okvirima pokuša da riješi problem zapošljavanja za slijepa i slabovida lica kojih nije veliki broj u jednoj opštini.

Zamjenik načelnika opštine Srbac Vladimir Gužvić pohvalio je rad Opštinske organizacije slijepih i slabovidih lica Srbac i istakao da sa njima imaju veoma korektnu saradnju. Opština godinama pomaže rad ove organizacije kroz grantovska sredstva ali i kroz program kulturnih i sportskih manifestacija. Po njegovim riječima opštinska uprava će se aktivno uključiti da se obezbjede adekvatne prostorije za rad Udruženja te da je potrebno inicirati određena rješenja kako bi se kroz stimulaciju zapošljavanja slijepih i slabovidih lica smanjio broj nezaposlenih.

Nakon radnog dijela predsjednik Saveza slijepih RS Branko Suzić izrazio je zadovoljstvo što su okruglom stolu prisustvovali predstavnici vlasti lokalne zajednice i odbornici u opštinskom parlamentu te da su konkretnim primjerima ukazali na probleme ove kategorije stanovništva koje treba početi rješavati u narednom periodu. On je pohvalio opštinsku organizaciju u Srpcu koja, iako mala po broju članova , kotira visoko u Savezu slijepih lica RS.

U rad okruglog stola danas su se uključili i predstavnici opštinskih političkih stranaka SDS, PDP i DNS kao i Milanka Šnjegota –Srdić rukovodilac Biroa za zapošljavnje Srbac.