Odstreljeno sedam šakala i tri lisice

Odstreljeno sedam šakala i tri lisiceLovačke grupe “Studene vode” iz Kobaša, “Golub” iz Kukulja i lovačka grupa “Bardača” iako su zbog snijega bili loši uslovi, bili su uspješni u lovu na štetočine i odstrijelili više lisica i šakala.

Kako smo informisani u LU “Srna” najuspješniji su bili lovci lovačke grupe “Bardača” koji su odstrijelili petog šakala u zadnja tri izlaska, a strijelac je bio Željko Bosančić koji je nagrađen sa kutijom od 100 metaka.

Dobre rezultate u lovu na predatore su postigli i lovci lovačke grupe “Studene vode” iz Kobaša koji su odstrijelili dvije lisice i dva šakala, a strijelac je bio Bajro Mujičić koji je nagrađen sa kutijom metaka.

I lovačka grupa “Golub” iz Kukulja, bila je uspješna u lovu na predatore. Mladi lovac Vojislav Koščica odstrijelilo je jednu lisicu te je takođe nagrađen kutijom metaka.

S obzirom da je ovo vrijeme lova na predatore, iz lovačkog udruženja “Srna” Srbac podsjećaju lovce da naša sugrađanja Dragana Šnjegota, doktor bioloških nauka, radi genetička istraživanja na šakalima, vukovima i divljim mačkama sa područja BiH. Svoja istraživanja radi u inostranstvu, a sa kolegama iz Poljske trenutno radi na projektu utvrđivanja stepena hibridizacije između šakala, vukova i pasa na evroazijskom nivou. Lovačko udruženje “Srna” Srbac je partner ovog projekta pa apeluje na lovce i lovačka udruženja iz BiH da ukoliko odstrijele šakala ili divlju mačku jave ili uzmu uzorak komadića mesa (najlaške vrha jezika) te će stručni tim doći po to.

“Učestvovanjem u ovakvom evropskom projektu promovišemo ne samo naša udruženja nego i naše gradove i doprinosimo ovako jednom eminentnom istraživanju koje će se sutra naći u svjetskoj literaturi” kaže predsjednik LU “Srna” Srbac, Goran Savanović.